Publicitat
Política · 9 de Març de 2016. 21:05h.

Crisi a Podemos per les negociacions amb el PSOE

A Madrid dimiteix gran part de la direcció, a Galícia es dissol l'executiva i a Catalunya fa mesos que no hi ha Secretaria General

Crisi a Podemos per les negociacions amb el PSOE

Pablo Iglesias, durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez

Les negociacions amb el PSOE i com han de ser les relacions amb els socialistes han obert una crisi a Podemos que s'ha traslladat a nivell territorial. Avui ha dimitit una tercera part de la direcció madrilenya. Es tracta de la més propera a Iñigo Errejón que s'ha enfrontat a l'home de confiança de Pablo Iglesias a la Comunitat de Madrid. La crisi al partit s'ha estès per tot el territori. A Galicia, la direcció federal va dissoldre tota l'executiva i el fins ara secretari general gallec es nega a abandonar el seu càrrec. Mentrestant, a Catalunya fa mesos que no hi ha Secretaria General des de la sortida de Gemma Ubasart. També hi ha problemes al País Basc, La Rioja i Cantàbria.

La direcció estatal de Podemos està dividida. El cofundador de la formació, Juan Carlos Monedero, ha valorat les diferències afirmat que “uns volen entrar aviat en la gestió tot i que les circumstàncies no siguin òptimes, mentre altres voldran seguir consolidant posicions capaços de representar el canvi i no tindran tanta urgència per subordinar-se a polítiques que no són les pròpies”.

Una tercera part de la direcció de Podemos a la Comunitat de Madrid ha presentat la seva dimissió aquesta tarda davant les fortes discrepàncies amb el secretari general autonòmic, Luis Alegre, que és  una de les persones de més confiança de Pablo Iglesias. En concret, avui han dimitit nou dels 31 membres del Consell Ciutadà de Podemos. La seva sortida té lloc dos dies després de la renúncia del secretari d'organització, Emilio Delgado. Els 10 dirigents sortints formen part del sector més proper a Iñigo Errejón.

Les dimissions s'han produït per “la deriva del Consell Ciutadà en els últims mesos” i a la “precipitació dels darrers esdeveniments” arran de la sortida de Delgado. Els exdirigents han afirmat en un comunicat que pleguen per “diferències respecte a la direcció política” de Podemos a la Comunitat de Madrid.

L'episodi d'avui és un capítol més de la lluita pel poder entre les famílies d'Iñigo Errejón i Pablo Iglesias. La sortida d'Emilio Delgado va marcar un punt d'inflexió perquè va deixar el càrrec criticant durament la gestió que està fent l'home de confiança d'Iglesias. L'ex secretari d'organització va assegurar que hi havia “manca de direcció política”. Va afegir que Alegre “és l'antítesi del que ha de ser un dirigent polític a l'alçada que les circumstàncies reclamen”.

El secretari de Política de Podemos, Iñigo Errejón, va sortir públicament en defensa d'Emilio Delgado . Ho va fer assegurant que podia continuar com diputat de l'Assemblea de Madrid tot i que hagués deixat el càrrec a l'organització. Fonts periodístiques apunten que l'origen del conflicte es troba en el repartiment de responsabilitats i en el fet que segons molts dirigents de Podemos, l'home de confiança de Pablo Iglesias a Madrid estava adquirint molt de poder dins la organització madrilenya.

A Galícia, el fins ara secretari general, Breogán Riobóo, ha iniciat les converses per tornar-se a presentar després que la direcció federal de Podemos hagués dissol tota la direcció gallega. Un cop es va fer efectiva aquesta decisió, Riobóo es va  negar a dimitir i va ser desautoritzats públicament per Iglesias.

A Catalunya, està pendent la renovació de la Secretaría General des de la sortida de Gemma Ubasart al passat mes d'octubre. Mentre que des de Madrid es vol dilatar el procés per triar una nova direcció, a Barcelona es vol convocar unes primàries el més aviat possible per iniciar les converses amb la formació d'Ada Colau per crear un nou projecte polític a Catalunya. 

Pablo Iglesias en una imatge d'arxiu

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#14 De-MAS-Cràzya, Barcelona, capital de Lemmings Land, 11/03/2016 - 10:39

Una cosa está clara, Pablo Iglesias y compañía deberían revisar su manual de estilo, evitando abusar tanto del plural en sus alocuciones. Tanto "nosotros pensamos", "nosotros creemos", "nosotros decimos" no consiguen enmascarar las disidencias internas al pensamiento oficial y único.

#13 De-MAS-Cràzya, Barcelona, capital de Lemmings Land, 11/03/2016 - 10:26

Podemos ha tingut la virtut de saber-se guanyar gent de molta vàlua però també el defecte de no filtrar prou molts arribistes i/o bocamolls i/o sense formació i/o dogmàtics i/o sectaris. Arribada l'hora de passar de les paraules als fets, de la trinxera a l'acció política sembla prevaldre els segons

#12 Cris, Bcn, 10/03/2016 - 15:49

Estos 10 ya se han despertado de la comedura de tarro.

#11 Jesús, Murcia, 10/03/2016 - 14:04

Prefiero a un partido en "crisis" por permitir y fomentar el debate público que un partido "en orden" por ser autoritario y vertical como el PP, donde lo que dice el máximo pontífice es palabra sagrada. Y desde luego, si Podemos pacta con el Ibex-35 que se olviden que los vote de nuevo.

#10 Cata.....quéééé??????, Montcada i Reixac, 10/03/2016 - 08:19

Lo mismo que pasó en la CUP.