Publicitat
Política · 15 de Setembre de 2019. 17:02h.

Cul de sac al procés

L'independentisme no sap què fer en cas de sentència condemnatòria

Cul de sac al procés

Marcel Mauri, durant l'acte de la Diada de 2019

L’independentisme no sap encara què fer en el cas de sentència condemnatòria als processats per l’1-O como demostra l’entrevista aquest diumenge al vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, a El Punt-Avui.

El periodista li pregunta fins a tres cops sobre la reacció sense que el vicepresident de l’entitat concreti.

- La de resposta a la sentència serà la gran manifestació?

La resposta no pot quedar només en una gran manifestació, que probablement hi haurà de ser. No només pot quedar en mobilitzacions. El que cal és acció política, cal resposta institucional, dels partits polítics, de la societat civil. Una sentència com aquesta que, si no és absolutòria, atemptarà contra els fonaments de la democràcia i de la nostra manera d’entendre l’autogovern i els drets civils, requerirà una resposta en tots els àmbits, que és el que demanem. Això no va només de mobilitzar el carrer. Va d’una resposta en molts àmbits, d’aprofitar aquesta sentència com una palanca de transformació democràtica.

- Això vol dir una vaga general?

Això vol dir moltíssimes accions que estiguin a l’altura de l’atac sense precedents que significarà aquesta sentència si no hi ha una absolució. Totes les accions que s’emmarquin en la lluita no violenta, en la desobediència civil, en la mesura que generin consens i siguin col·lectives i que tots plegats tinguem clar quines són les conseqüències que cal assumir perquè estem davant d’un estat venjatiu. Com diu Jordi Cuixart, tots els drets que siguin condemnats, hauran de ser exercits: mobilització, manifestació, llibertat d’expressió, protesta, reunió política, dret a vot.

- Suposa anar més enllà d’una vaga o aturada de país.

Les accions concretes no són tan importants com tenir un marc general de consens que s’ha treballat, una acció política, institucional. Si fem una acció o una altra és secundari perquè pots acabar generant unes expectatives que acaben desenfocant l’objectiu general: donar una resposta de país clara, contundent, a l’altura del moment històric. No hi haurà hagut mai a la Catalunya democràtica contemporània un atac tan gran com el que pot significar aquesta sentència.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#15 Miquel, Girona, 16/09/2019 - 21:43

Doncs no van dir que shavia deixat en suspensio la DUI? Doncs que lactivin i es publiqui al DOGC així jutjats tindra per on agafar i dir, a veure si guanya el vot de la gent o el vot de la justicia. Pero lo seu es un referendum ben fet sense polis picant.. I la gent pugui votar tranquilament sense amenaces. Despres veurem numeros.

#14 Tirant, Bcn, 16/09/2019 - 20:50

És fàcil endevinar el que passarà: crida a la vaga general, aturada "de país" que es materialitzarà en talls de carrers, carreteres, autopistes i vies fèrries. També algunes manifestacions multitudinàries i després tots a casa. L'endemà podrien reproduir els talls i alguna que una altra concentració dels més fanatitzats. I això és tot.

#13 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 15/09/2019 - 23:39

Doncs montar un negoci de serveis integrals com el Vatica per esquilmar perpetuament, monetitzar com ara es diu, a la credula feligresia explotant les seves buidors i frustracions amb la venda d´escapularis, estampetes firmades, l´antologia de gemecs del lluiset, cilicis i reliquies i oracions per encarrec com feien abans amb els discos dedicats

#12 soloesmiopinon, Tabarnia, 15/09/2019 - 20:51

"El independentismo no sabe qué hacer en caso de sentencia condenatoria". Yo lo dejaría en ""El independentismo no sabe qué hacer". Solo hay que ver el Govern que tenemos para darse cuenta.

#11 Ramón d'Osca, Tractoria interior, 15/09/2019 - 20:44

Tranquilos, no hagáis nada, Esther Capella lo hará por vosotros, ¡y no pasa nada!