L'historiador Joan B. Culla qualifica l'exdelegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, de “barrut” i de no ser “respectuós amb la veritat dels fets” que explica en el seu llibre 'El derecho a saber la verdad. El testimonio del delegado del Gobierno en la Cataluña del 155' (Península) sobre els esdeveniment de la tardor del 2017.
“Millo no es mostra gaire respectuós amb la veritat dels fets: fa Joan Puigcercós conseller del president Maragall, quan ho fou de Montilla; sosté que 'más del 90% de los catalanes' votaren la Constitució, quan ho van fer el 61,4% dels censats; manipula i tergiversa al seu gust tant situacions com dades”, assegura Culla aquest dilluns en un article a l'Ara titulat “L'autodefensa d'un barrut”.
L'historiador conclou que “pel que fa a la 'verdad', no la busquin en les 360 pàgines del llibre. Ni la veritat, ni la vergonya”. També retreu a Millo que sostengui que “les escenes de violència durant la jornada del referèndum, o eren manipulades, o defensives, o fruit de la perversitat separatista, que emprà 'a niños y personas mayores como rehenes'”.
“L’autor, però, no es descuida de sostenir que l’article 155 curà els mals provocats pel procés, i no va ser encara més efectiu perquè el PSOE –erròniament, assegura– impedí emmordassar TV3 i Catalunya Ràdio. Potser algun lector es preguntarà com és que, si el 155 va ser tan exitós i l’independentisme en resultà tan vençut i dividit, el 21-D del 2017 aquest últim tornà a guanyar, i el PP quedà reduït a quatre escons. Això, Millo no ho aclareix”, assenyala Joan B. Culla.