Publicitat
Política · 16 de Maig de 2012. 22:47h.

Cuní recorda que "Suècia no dóna targetes sanitàries a immigrants il·legals"

El periodista també li pregunta a Mas si no "estarà sol" en cas de crear una hisenda pròpia

Josep Cuní ha entrevistat el president de la Generalitat, Artur Mas, i li ha recordat que a Suècia no es dóna atenció mèdica gratuïta als immigrants il·legals. Mas ha afirmat que per mantenir l'estat del benestar "no es poden sobrepassar determinades línies vermelles" i que s'ha de revisar el sistema sanitari. En aquest sentit, Cuní li ha recordat que "Suècia no dóna targetes sanitàries a immigrants il·legals" i que "vostè negava el copagament i ens ha empès al copagament". 

El president ha respost que "jo he fet una cosa que és posar l'euro per recepta i això no és copagament. Aquest euro per recepta no ens salvarà el sistema sanitari, però ens pot permetre fer entendre a la gent que com que no hi ha res gratuït doncs n'hem de fer un ús responsable, que això no és barra lliure". 

Mas, sobre les retallades, ha admès que "demanaré més esforços als catalans, però portaré el país cap a un camí determinat. Catalunya és un país que es pot pagar el seu estat del benestar, l'actual i fins i tot una mica més, perquè genera prou recursos com per pagar aquest estat del benestar i una mica més. I d'això se'n diu pacte fiscal".

"Ens trobarem amb un obstacle que es diu Estat espanyol i que ens posaran totes les dificultats del món. Ens hem de posar d'acord a Catalunya a nivell polític, abans de pensar en com actuarà Espanya, i d'aquí a un mes i mig tenim una votació al Parlament; ja veurem què fa cada partit. Si aquesta pregunta es fes al País Basc o a Navarra estaria claríssim, allà estan tots d'acord del concert econòmic", ha afegit.

El següent pas, tal com ha dit és "traslladar-ho a la societat, que haurà de fer un acte de pinya i de reclamació. I quan això ho tinguem fet bé el tema de Madrid. Ja accepto que és més probable que ens diguin que no a que ens diguin que sí. Però Catalunya ha de tenir la hisenda pròpia o per la via del pacte o per la via pròpia, que aquí entrem en un camí desconegut".

Cuní li ha demanat que si "està segur que el dia que faci això no estarà sol" i si "hauríem d'aprendre del 6 d'octubre a no tornar a fer el ridícul". Mas ha apel·lat a la "dignitat política" i ha dit que no té "confiança" en la unitat dels partits catalans, però "intentarem convèncer el PP i el PSC".

El presentador li ha preguntat si "està disposat a immolar-se" pel pacte fiscal i Mas li ha retret que "m'està fent una entrevista dramàtica". "No és el que més em preocupa durar molt o poc com a president", ha respost abans de dir que si alguna dia Catalunya és intervinguda i s'avancen les eleccions els catalans han d'anar a votar "per dignitat, i la dignitat no es mesura comptablement".

"Si ens intervenen després de tot el que estem fent, liderant molts processos d'austeritat, donen a Europa un missatge dramàtic, però si ho fan s'hauria de convocar el poble de Catalunya i plantar cara", ha afegit.

Mas, a banda, ha reconegut sobre la crisi econòmica que "jo no conec tota la veritat del que està passant".  "S'està començant a saber la veritat. Col·lectivament hi ha hagut una època de diners fàcils i es va estirar més el braç que la màniga. Hem viscut a crèdit. Semblava que es lligaven els gossos amb llonganisses", ha afegit.

El president ha volgut enviar un missatge positiu i ha afirmat que "crec que no corren perill els diners que tenim als bancs. Segur que sortirà algú que aparenta que és molt savi i dirà que això acabarà com a l'Argentina, però crec que aquesta no és la situació".

"No hi ha una veritat absoluta del que està passant. A mesura que et vas trobant els problemes has d'anar reaccionant", ha continuat abans de dir que "si la gent espera que els que estan governant són gent que fa màgia, aquesta gent no hi és. El que hi ha és gent que treballa".

Mas ha manifestat que "Europa no ha fet els deures que havia de fer" i que "Alemanya ha agafat por a una Europa poc mentalitzada a l'estalvi. Ells fa 10 anys estaven en una situació precària i amb un govern socialista, amb Schröder, es van començar a estrènyer el cinturó i van aprendre la lliçó".

"I ara volen que Europa es comporti d'una manera similar i això fins a un cert punt és comprensible. Si estrenyen ho entenc, però si ofeguen espatllaran l'invent que és Europa i l'Euro", ha continuat.

Mas i Cuní, durant l'entrevista
Publicitat
Publicitat

52 Comentaris

Publicitat
#29 angel, cardedol, CATalonia, 17/05/2012 - 23:41

Sr. Mas, estic fins els nassos de les teves mentides, ets igual que Zapatero pero català. No tinc mès remei que votar al PxC.

#28 futur, bcn, 17/05/2012 - 21:44

És imprescindible votar a la PxC. No tenim més remei que fer-ho, si volem sobreviure.

#27 joan, manresa, 17/05/2012 - 17:46

tinu.)per el personal d'aquestas....,i els tontos de sempre...,(Naltres...)anar pagant,i foten els passarells..,i si protestas et diuen ...,"insolidari","rascista"i d'altres mots....I axís anem...,La gran clase mitja baxa es l'ase dels cops...,¿ Fins quant...?...De moment no tenim a ningú ...

#26 joan, manresa, 17/05/2012 - 17:39

tinu.)els abogats dels pobres...,( tots els ents de l'esquerra...)...,som un País intervingut en el progressisme,promogut per partis del'esquerra,i ramificats per totes las associacions de noms diverssos...,i clar axó es una força social,on es refugien tots els arribats i son aconsellats (cont.

#25 jajajjajajajajaaaa, barcelona, 17/05/2012 - 17:34

Cuni bufo.....a Suecia man la dreta que volies dir amb això manipular una miqueta potser, per cert nomes t´ha faltat fer-li un petoents al timonel.....quina entrevista mes guays....ni Millets, ni successions ni consells comarcals ni vanguardias