Publicitat
Política · 29 d'Octubre de 2013. 17:45h.

De Carreras creu que cap país no reconeixeria Catalunya

En cas que es produeixi una declaració unilateral d’independència

De Carreras creu que cap país no reconeixeria Catalunya

De Carreras, aquest dimarts al Parlament

El catedràtic de Dret Constitucional, Francesc de Carreras, ha considerat que Catalunya no seria reconeguda internacionalment en cas que es fes una declaració unilateral d’independència. “Un Estat és un Estat quan els altres el reconeixen”, ha recordat durant la seva compareixença a la comissió pel Dret a Decidir.

De Carreras ha estat preguntat sobre si es podria declarar la independència unilateralment després d’unes eleccions plebiscitàries. “El terme eleccions plebiscitàries és un concepte periodístic”, ha començat matisant el catedràtic.

“Sí es podria fer una DUI, no perquè es tingués competències, però des del punt de vista fàctic sí es podria fer”, ha argumentat. Tot i això ha manifestat que “un Estat és un Estat quan els altres el reconeixen com a tal, si no es queda com una cosa que no pot relacionar-se”.

“El dret internacional diu que respecta la integritat dels estats”, ha insistit abans d’explicar que, segons ell, els altres països “no reconeixerien Catalunya i això seria perjudicial”.

D’altra banda, De Carreras ha insistit que el dret a decidir no existeix i que la sobirania “resideix en el poble i en la nació” és per això que creu que si es fes un referèndum hauria de ser a tot l’estat espanyol. Tot i això ha reconegut que hi ha una via per fer la consulta mitjançant l’article 92 de la Constitució.

En aquest sentit, ha explicat que els governs espanyol i català haurien de posar-se d’acord per saber quin suport real té la independència entre els catalans i a partit d’aquí fer una reforma constitucional. També ha assegurat que en cas que es fes un referèndum la pregunta hauria de ser clara: “vol la independència sí o no”.

Oriol Pujol, representant aquest dimarts de CiU a la comissió pel Dret a Decidir al Parlament, ha agraït la compareixença que ha fet el catedràtic perquè ha estat “la veu de Ciutadans”.

El diputat nacionalista ha recordat que el partit liderat per Albert Rivera i també el PPC van decidir no participar en la comissió, malgrat que només era d’estudi i no tenia cap funció específica. És per això que s’ha adreçat a De Carreras per dir-li que “celebro que sigui la veu de Ciutadans en aquesta comissió”.

De Carreras ho ha negat amb el cap però Pujol ha insistit que ho fa “de forma indirecta”. “Celebro que de forma indirecta la veu d'alguns grups de la cambra estigui aquí representada perquè ho volem fer al voltant del diàleg i de la legalitat”, ha explicat.

En el seu torn de rèplica, el catedràtic ha respost que “jo em represento a mi mateix, no a ningú més. És com si diguéssim que el senyor Roca va representar CiU. A més, he intentat despolititzar el meu discurs”.

En la mateixa línia s’ha expressat la portaveu d’Esquerra a la comissió, Gemma Calvet, la qual ha recordat que el catedràtic ha estat “un dels fundadors” de Ciutadans. “És per això que li volem agrair la seva presència”, ha dit.

Publicitat
Publicitat

77 Comentaris

Publicitat
#45 BEJOTA, BCN, 31/10/2013 - 13:25

Los patronos son conscientes de que en los despachos de las grandes multinacionales corren informes demoledores de la gran banca de inversión sobre una eventual independencia de Cataluña, cuya viabilidad a corto plazo y permanencia en la Unión Europea ponen en duda. ("EL PAÏS")

#44 BEJOTA, BCN, 30/10/2013 - 15:07

El líder dels socialdemòcrates europeus adverteix Mas: la independència unilateral implica quedar-se fora de la UE .Swoboda recorda que no es pot "crear nous conflictes i esperar que tothom t'accepti a la UE",

#43 emili, bcn, 30/10/2013 - 14:33

sabeu que li passa a aquest? que si CAT s'independitza es queda sense feina, és catedràtic de dret constitucional!!!. perquè el volem? qui estudiarà la constitució espanyola? en tot cas estudiarem la constitució catalana, i ell no en serà pas automàticament catedràtic oi?
doncs això... te por.

#42 jan74, Cat, 30/10/2013 - 13:39

Deu n'hi dó quina qüalitat de periodisme:

De Carreras creu que CAP país NO reconeixeria Catalunya

dues negacions = una afirmació

si CAP pais NO ho reconeixeria significa que ho farien TOTs

Estudiat a 1er. de periodisme

#42.1 Laura, Barcelona, 30/10/2013 - 17:07

Doncs ho has estudiat malament.

En català existeix la doble negació. Aquesta expressió és perfectament correcta i no es converteix en afirmació.

Al·lucino que et permetis criticar si ni tan sols t'has molestat a comprovar-ho...

#41 Gerard del Clot, Donec Perficiam Shalom Israel, 30/10/2013 - 11:46

Un dels països més importants del món reconeixerà Catalunya........ ah! i Lituània,Letònia,Croàcia,Estònia i Eslovènia ja ens han donat suport.