Publicitat
Política · 1 de Juliol de 2010. 20:04h.

De crític amb l'Estatut a defensor aferrissat

Montilla va promoure una seixantena d'esmenes al text quan era ministre d'Indústria

De crític amb l'Estatut a defensor aferrissat

Imatge d'arxiu de José Montilla

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, és ara un defensor de l'Estatut, després de la sentència del Tribunal Constitucional. Però, l'endemà de l'aprovació del text estatutari pel ple del Parlament, Montilla ja va anunciar que presentaria 62 esmenes, que no havien estat aprovades per la cambra catalana. I les va presentar.

El 30 de setembre de 2005, després d'unes complexes negociacions que van durar fins a l'últim moment, el ple del Parlament va aprovar el projecte de l'Estatut. El Govern espanyol va anunciar el seu suport, encara que va dir que caldria retocar-lo, i Montilla va anunciar la presentació de 62 esmenes a les Corts.

En el seu llibre "Catalunya a judici", el dirigent de Convergència Francesc Homs analitza aquesta qüestió, i sosté que les esmenes que va anunciar Montilla i que es van presentar a través del PSC, "són la clau" per entendre el que va passar posteriorment amb l'Estatut.

Segons Homs, els articles que Montilla va intentar suprimir amb les seves esmenes -no es van aprovar totes- són els que va recórrer el Defensor del Poble, els que figuren en les al·legacions de l'advocat de l'Estat i els que no van aparèixer al text final de l'Estatut d'Andalusia.

Homs cita les manifestacions de Montilla el 4 de juny de 2006 al diari El País: "L'endemà que [l'Estatut] s'aprovés al Parlament de Catalunya, vaig fer unes declaracions crítiques amb el text aprovat. És més, vaig dir que en la tramitació parlamentària a Madrid, els socialistes catalans no renunciàvem a incorporar les 62 esmenes que havíem presentat i havíem perdut, o retirat per no perdre-les".

Algunes d'aquestes esmenes es referien, entre altres aspectes, al contingut pràctic de la referència als drets històrics; la primacia del dret català sobre qualsevol altre; les competències exclusives de la Generalitat en règim local; un model propi de finançament local; la garantia de les inversions de l'Estat a Catalunya, o el concepte de bilateralitat en les relacions entre l'administració central i Catalunya.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 Indigeta, Cipsel.la, 02/07/2010 - 11:32

Montilla, tens un greu problema. Se t'ha acabat el bròquil. Al P$C li ha arribat l'hora de decidir, Catalunya o Espanya, ja no si val a nedar entre dues aidües.

#20 Miquel, BCN, 02/07/2010 - 11:17

Pregunta: Us agrada col·laborar amb els espanyols i el TC a esborrar Catalunya del mapa? No? Segur que no? Doncs,... què espereu per tapar-vos la E de la matrícula amb el CAT ? - http://www.cal.cat/Portals/0/FotosContingut/CAL/cat.gif

#19 NURIA, TARREGA, 02/07/2010 - 11:00

QUIN FASTIC DE PRESIDENT !!!!!

#18 Miqui, LFV, 02/07/2010 - 10:25

De fet, és el lloc que li toca, a segona fila. Els que aniran davant són els bons...

#17 Jep, Catalunya, 02/07/2010 - 10:08

Hem de recuperar la nostra dignitat i convertir la manifestació del dia 10 en un clam per la independència. Que li pugin els colors al Montilla i se n'adoni on viu. Que n'aprenguin! VISCA CATALUNYA LLIURE !!!