Publicitat
Política · 16 d'Abril de 2021. 10:16h.

Democràcia 'a la catalana'

A Vox li toca un senador per llei

Democràcia 'a la catalana'

L'Estatut de Catalunya estableix que els vuit senadors que representen la Generalitat al Senat s'han de repartir proporcionalment entre les forces que van obtenir representació en els comicis catalans, el que hauria de garantir un senador a Vox, després d'haver obtingut onze diputats.

La Llei del procediment de designació dels senadors que representen la Generalitat al Senat recorda que "l'article 61 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix al Parlament la designació dels senadors que representen la Generalitat al Senat". La designació s'ha de dur a terme en una convocatòria específica i de manera proporcional al nombre de diputats de cada grup parlamentari", remarca.

La norma també destaca que "la Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, determina el nombre de senadors que correspon proporcionalment a cada grup parlamentari" i afegeix que "si, en fer la distribució de candidats, es produeix empat entre dos grups parlamentaris o més, la candidatura s'atribueix al grup que no té cap candidat o candidata, si es dóna el cas; altrament, al grup que va obtenir el nombre major de vots en les eleccions al Parlament".

Després que la Comissió de l’Estatut dels Diputats doni el vist-i-plai als candidats presentats pels grups parlamentaris, és la presidenta del Parlament qui proposa els noms dels candidats a ésser designats senadors en representació de la Generalitat i, posteriorments, són votats en un ple específic. 

ERC, Junts, la CUP i els Comuns han demanat a la Junta de Portaveus que explori una escletxa jurídica per evitar que el Parlament designi un senador autonòmic de la formació de Santiago Abascal. El PSC; en canvi, s'oposa perquè que "hem de ser respectuosos amb la voluntat del conjunt de la ciutadania que ha votat unes opcions d'acabades" i defensa que s'actuï dins del que "marca la Llei i l'Estatut".

En la passada legislatura, l'independentisme va fer valer la seva majoria al Parlament per tombar la designació de Miquel Iceta com a senador, quan ja havia pactat presidir la cambra alta amb Pedro Sánchez. No obstant això, no va negar al PSC el seu dret a enviar un representant al Senat, com ara vol fer amb Vox.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 VRaptor, Alicante, 17/04/2021 - 00:26

Una foto preciosa si no existiera el Covid, porque para hacerla según las normas de seguridad actuales, con separación entre personas de un metro y medio, seguramente el fotógrafo debería de haber tenido a mano un gran angular o desplazarse hacia atrás unos quince metros. De esta manera ha quedado imagen patente de flagrante delito .No problem

#13 Salambó, Barcelona, 16/04/2021 - 15:44

Los cromañones le niegan el senador a VOX
Interviene la Justicia y le da el senador a VOX
Los cromañones acusan a la Justicia de vengativa, corrupta i aspañolista
¡Señores de VOX, hagan el favor de ganar las elecciones y gobernar!. Gracias.

#12 Alejandro, Villadecans, 16/04/2021 - 15:25

Los que ya se pasaron el estatut por el forro se la suda pasárselo las veces que hagan falta, y además quien dice que el gobern y partidos indepes tienen que acatar el estatut o cualquier ley, eso es para la purria ellos están por encima de todo eso y pueden hacer lo que les rote

#10 Soloesmiopinion, Tabarnia, 16/04/2021 - 14:29

Quanta dignitat!

#9 Marti, Palafrugell, 16/04/2021 - 14:27

Democràcia de"qualitat" la catalana, no com altres.