Política · 7 de Desembre de 2021. 21:00h.

Democràcia a la catalana

Asens critica la manca de renovació del Poder Judicial, però Catalunya té pendent renovar una vintena d'organismes

Democràcia a la catalana

El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, va reclamar ahir, coincidint amb el dia de la Constitució, la renovació del Consell General del Poder Judicial, que fa tres anys que està amb el mandat caducat; malgrat que a Catalunya hi ha una vintena d'organismes públics que tenen càrrecs pendents de renovar des de fa més temps que el Poder Judicial.

Alguns porten així més de sis anys, des de 2015, com és el cas de la meitat dels consellers de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), és a dir, l'òrgan de govern de TV3 i Catalunya Ràdio. El Parlament també té pendent escollir els 16 membres del consell assessor de continguts i programació de la CCMA.

La renovació als mitjans públics és la que acumula més retard, però la llista d'organismes bloquejats afecta altres ens públics com la Sindicatura de Comptes, el Consell de Garanties Estatutàries i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, amb tots els seus membres amb el mandat caducat -només compta amb tres membres, quan per llei n'hauria de tenir cinc-.

Rafael Ribó acumula disset anys i mig com a Síndic de Greuges de Catalunya, un càrrec pel qual va ser escollit el juny del 2004. L'1 de març del 2010 va ser renovat, ja sota la nova llei del Síndic, que estableix mandats de nou anys i demanda el vot favorable de tres cinquenes parts de la cambra catalana. El seu mandat, per tant, s'hauria d'haver acabat l'1 de març del 2019, de manera que s'apropa als tres anys d'interinitat i exercint en funcions.

Tot i que aquests són els més coneguts, hi ha una vintena més d'organismes que tenen membres amb el mandat caducat i pendents de renovació. Trobem en aquesta situació l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, el consell assessor de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) a Catalunya -13 membres-, el consell assessor de l'Institut Català de Finances -6 membres-, els nou consells socials de les universitats públiques o la Comissió de Control de les Consultes Populars No Referendàries, el Consell Fiscal de Catalunya, la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública i el Consell Superior de la Cooperació.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#12 pepe, andorra, 09/12/2021 - 12:38

y de verdad le importa a alguien lo diga este señor?

#11 Nombre de César Tengo , El Prat de Llobregat, 08/12/2021 - 11:16

Sr. Asens, a alguién hay que quitar, no todo se sufraga con deuda.
Cuando vean que todo es un camelo, la desafección será mayor y puede que el péndulo de los votantes se vaya al otro extremo.
Gente con estudió picó, ha picado o picará pero cada vez las opciones antisystem son y serán menores.
La ideología es una cosa y el modus vivendi otra.

#10 Nombre de César Tengo , El Prat de Llobregat, 08/12/2021 - 11:14

Congreso.
Desconozco si en el Parlament o en l'Ajuntament hacían precio.
En casa en petit comitè se vanaglorian que los crean los elegidos, para representarnos [de tots els colors] pero unos peors que los otros dado que critican lo que luego ellos hacen.
Un dos tres responda otra vez, UP, En comú podem, Ríos, Mareas, Confluencias...
Para repart

#9 Nombre de César Tengo , El Prat de Llobregat, 08/12/2021 - 11:12

parodía que hacia el gran Don Pedro Ruiz, del político besando criaturas por conseguir votos...
Y ya en casa con los más íntimos a modo de hablar catalán o no en la intimidad, haciendo confesiones de hago el gesto de ponerme el cinturón a modo de durante la legislatura si no me echan o dimito o me pasa algo, voy cobrando subvencionado el bar del

#8 Nombre de César Tengo , El Prat de Llobregat, 08/12/2021 - 11:11

las condiciones laborales desde horario, sueldo, requisitos.
Perder el puesto es duro, es muy duro, es durisimo si hemos de hacernos freelance por bien que suene, autónomo de toda la vida, o bien acudir a cualquier despacho, asesoria, gestoria, empresa,... además hay gente joven que sobre el papel está bien formada y exige menos.
Por último, la