Publicitat
Política · 25 de Febrer de 2016. 20:24h.

Derrota del català a la sanitat pública

El TSJC anul·la que el català sigui "llengua de comunicació entre el personal"

Derrota del català a la sanitat pública

El conseller de Salut, Toni Comín

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat alguns dels punts del protocol lingüístic aprovat per la Generalitat que s'ha d'utilitzar al sector sanitari públic. En concret s'ha anul·lat el punt que estipula que el català ha de ser “la llengua de comunicació entre el personal”, el que estipula que el treballador sanitari ha de parlar a l'usuari en llengua catalana llevat que aquest tingui “dificultats per entendre-la” i el que diu que “les converses telefòniques sempre s'han d'iniciar en llengua catalana”.

 

La sentència creu que no s'ajusta a la cooficilitat lingüística i al dret a la llibertat d'expressió que la Generalitat digui els treballadors sanitaris públics que han de comunicar-se en català “tant presencialment com per telèfon, en la megafonía, en les reunions de treball i especialment davant de terceres persones”. Considera el mateix en el punt del protocol on l'administració catalana diu que a les converses telefòniques “si l'usuari no parla català pero l'entèn, es continua parlant-li en català, tret que demani ser atès en l'altra llengua oficial”.

 

El TSJC manté altres punts del protocol com per exemple el que diu que “les històries clíniques s'han de redactar normalment en català” o el que estipula que “els cursos de formació del personal del sector sanitari públic ha de ser normalment en llengua catalana”.

 

La sentencia , que dóna resposta a una demanda presentada pels treballadors de l'hospital Joan XXIII de Tarragona, és ferma perquè la Generalitat no ha presentat cap recurs, segons ha informat Impulso Ciudadano. Aquesta entitat, que ha assessorat el professional sanitari que ha presentat el recurs, ha valorat molt positivament el contingut de la sentència. “Gràcies a ella, ha millorat la seguretat jurídica dels treballadors públics i podem gaudir d'una majoria llibertat lingüística a les relacions entre els treballadors públics i d'aquests amb els ciutadans”, ha afirmat.

 

Publicitat

58 Comentaris

Publicitat
#32 Joel, Bcn, 26/02/2016 - 13:37

Acceptem que la llengua habitual del 55,7% sigui el castellà. Però el 75% d'aquests accepta i respecta que el català és la llengua propia de Catalunya i està orgullós que els seus fills l'aprenguin..
Per tant, només hi ha un 13,9% d'inadaptats extrangers en el seu propi país. Fan pena..

#32.1 Prudenci, Sabadell, 26/02/2016 - 20:23

No tens ni pta idea. Segueix practicant. Es nota massa quan menteixes.

#31 Joel, Bcn, 26/02/2016 - 13:06

No ha existit mai cap país que hagi fet dues llengües.

El bilingüisme només es dona en territoris conquistats o en terres de ningú on qualsevol que hi arriba pot plantar la seva bandera lingüística.

#31.1 Neferu, Barcelona, 26/02/2016 - 18:11

Cómo puedes decir eso cuando en Alemania por ejemplo, están reconocidas unas cuantas lenguas minoritarias aunque el idioma oficial sea el alemán.?

#30 Carlos Gomez, Bcn, 26/02/2016 - 12:22

Ja tenen el greuge victmiste de la setmana.
El discursos martilogics recurrents d´aquesta banda de pertorbats ja ha començat a la impagable TV3
Genocidi, extermini, ofegament, totalitarisme, imposicio i tota la inacabable llista de frustracions sexuals de la que el seu estrambotic imaginari s´ alime

#30.1 Borrell ll, Girona, 26/02/2016 - 13:09

És cert, els castellans ja han perpetrat el genocidi cultural a tot sudamèrica, ja ho han aconseguit a València i nomé els falta Catalunya. Eh, però que consti que els nazis som els catalans...

#29 pelaez, Barna.Spain, 26/02/2016 - 11:48

Triunfo de la mayoria contra la minoria excluyente

#29.1 Borrell ll, Girona, 26/02/2016 - 13:04

Triomf dels colons que imposen una llengua que ve de fora.

#28 Casper, Bcn, 26/02/2016 - 11:42

Cuando les entrará en la mollera que en Cataluña DOS LENGUAS OFICIALES Y DOS LENGUAS PROPIAS y no hay más que isir.