Parlamentaris del PSOE i PP han unit aquest dimarts les seves forces per oposar-se a l'informe de seguiment i a la declaració del diputat Boriss Cilevics sobre el procés i tancar el cas per la presumpta falta de llibertat d'expressió a Espanya, obert a raiz dels judicis contra els responsables polítics del referèndum del 1-O.
L'ordre del dia de la Comissió d'Assumptes Jurídics i DDHH tenia prevista dues votacions relatives a l'informe "Hauria de jutjar-se als polítics per declaracions realitzades en l'exercici del seu mandat?", sobre la llibertat d'expressió a Turquia i Espanya.
El portaveu del PP, Pablo Hispán, ha demanat l'eliminació del paràgraf de la declaració que feia esment a Espanya. Un ajustat resultat (13-12) ha donat suport a la seva postura. La petició de repetir la votació no ha tirat endavant. L'informe de seguiment ha tingut la mateixa sort. 17 vots en contra i 12 a favor.
Les recomanacions de l'informe de seguiment incloïen set recomanacions a Espanya, entre elles iniciar un diàleg obert, reformar els delictes de rebel·lió i sedició, així com abandonar els processos d'extradició oberts i els judicis pendents.
Hoy el Consejo de Europa ha respaldado a #España y a nuestro Estado de Derecho.
— Pablo Hispan (@HispanPablo) June 21, 2022
Cilevics se ha visto obligado a eliminar de su informe el párrafo referido a España en la comisión de asuntos jurídicos, y ha retirado todas sus conclusiones.
Hispán ha celebrat en Twitter que "avui el Consell d'Europa ha recolzat a Espanya i al nostre Estat de Dret". "Cilevics s'ha vist obligat a eliminar del seu informe el paràgraf referit a Espanya en la comissió d'assumptes jurídics, i ha retirat totes les seves conclusions", ha afegit.
El popular a més ha declarat a Efe a la sortida de la Comissió la seva alegria per la fi d'un informe "els suports del qual han estat Òmnium Cultural i el defensor del poble català, Rafael Ribó". Els representants socialistes Marc Lamuà i Sergio Gutiérrez han coincidit en la importància del treball complementari per al resultat final.
Gutiérrez ha recordat que hi ha 11.388 polítics electes a Catalunya, "molts d'ells independentistes, i només set han estat condemnats, no per llibertat d'expressió, sinó per sedició i per l'organització d'un referèndum il·legal".
Lamuà, per part seva, ha recordat que en España Esquerra fa costat al Govern espanyol i que hi ha una taula de diàleg entre els dos Executius. En aquest sentit, ha afegit que "hi ha convivència i diàleg, i pactes en molts consells comarcals".
La senadora d'ERC Laura Castel, per part seva, ha lamentat la imatge donada pels parlamentaris espanyols en demanar “que s'elimini la referència al seu país” del document. "Un posicionament d'aquest estil per part d'un relator del Consell d'Europa hauria de ser un gran advertiment per a l'Estat", ha defensat.