Publicitat
Política · 4 de Novembre de 2009. 19:28h.

Dietari inèdit de Tarradellas

L'expresident de la Generalitat va escriure un text sobre l'entrevista amb Suárez

La responsable de l'Arxiu Tarradellas, Montserrat Catalán, ha revelat aquest dimecres que el president de la Generalitat a l'exili Josep Tarradellas té encara dos dietaris inèdits: un sobre el seu viatge a Madrid el 1977, quan es va entrevistar amb l'aleshores president Adolfo Suárez, i un altre sobre les indústries de guerra de la Generalitat, que ell va dirigir durant la guerra civil. Catalán ha fet aquesta revelació durant la presentació del llibre  "Crònica de la Guerra Civil a Catalunya (volum  2)" del Govern de la Generalitat i Josep Tarradellas, editat per Edicions Dau.

El text inèdit es refereix a la reunió que Josep Tarradellas va mantenir amb el president del Govern espanyol, Adolfo Suárez, el juny de 1977. Les reunions entre Tarradellas, el rei Joan Carles i Suárez van ser preparades pel dirigent d'UCD Carles Sentís, el ministre de l'Interior, Rodolfo Martín Villa, el diputat d'UCD Salvador Sánchez Terán, i l'advocat i financer barceloní, radicat a la capital de Espanya, Manuel Ortínez, entre d'altres.

Sobre la reunió de Suárez amb Tarradellas es van saber poques coses. Alguns periodistes van dir que, després de preguntar-li a Suárez si la reunió havia anat bé, aquest va dir: "No, no! (...) Faré un resum: ell em va dir 'niñato centralista' i jo li vaig replicar que era un 'vell gagá que no s'assabentava de res' (...)".

De la seva banda, Tarradellas va contestar: "Ha anat meravellosament bé. Ens hem entès perfectament (...)". Consultat pels informadors Adolfo Suárez sobre aquesta versió, va dir: "Sí senyor, això és un polític. Ara mateix truco al Rei perquè el rebi de seguida".

El 18 d'octubre de 1977, per un reial decret, es va restituir a Josep Tarradellas com a president de la Generalitat de Catalunya. Tarradellas va arribar oficialment a Barcelona el dia 23 octubre 1977.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Jordi, Ciutat Comtal, 05/11/2009 - 13:24

A "veo mucho cine", vagi a aquest link i posi a "Títulos" "Tarradellas": http://www.diputaciondelagrandeza.es/services.php
Tarradellas, quan era gran, va ser un cortesà. Potser tota la vida, com molts republicans, insisteixo.

#7 vidas no paralelas, BCN, 05/11/2009 - 13:00

Tarradellas vivió la mayor parte del tiempo en la pobre miseria del exilio, casi sin un duro, con la sola dignidad de ser el representante legal de la Generalitat. Pujol dedicó 25 años de presidente a cobrar y montar la corrupción de la omertá catalana

#6 veo mucho cine, BCN, 05/11/2009 - 12:58

el Rey hizo marqués a Tarradellas y George Lucas nombró a Pujol el enano YODA de la Guerra de las Galaxias

#5 Lector de suárez, hª de una mabición, BCN, 05/11/2009 - 12:55

Suárez nunca dijo eso, el 1º en salir fue Tarradellas, leugo Martín Villa, que no declaró nada y le contó a Suárez qué dijo Tarradellas.

#4 Lector de suárez historia de una ambición, BCN, 05/11/2009 - 12:53

la cita sobre Suárez es falsa, nunca dijo eso. la 1ª reunión acabó en nada, a la salida le preguntaron cómoha´bia ido y Tarradellas sijo muy bien perfecto. el siguneite en salir fue Martin villa y le dijero los periodiats que Tarradellas dijo que bien