Publicitat
Política · 8 d'Octubre de 2008. 18:14h.

Divideix i venceràs

Els socialistes fan la guitza a Mas amb Duran

Divideix i venceràs

Duran, amb Zapatero

El progressiu apropament entre dirigents dels socialistes i d'Unió Democràtica és un torpede a la línia de flotació de la federació CiU. En un altre àmbit geogràfic, Navarra, el PSOE està fent el mateix amb UPN, la franquícia del PP en aquesta comunitat, enfrontant els regionalistes navarresos amb el partit de Rajoy. Divideix i venceràs.
         
És obvi que les posicions radicals d'alguns sectors de Convergència en la negociació del finançament autonòmic incomoden Unió, un partit més moderat i centrista. A més, Duran i Lleida mai no ha ocultat les seves aspiracions a ser ministre d'un govern del PSOE, i són notòries les seves bones relacions amb els dirigents socialistes des del seu càrrec de portaveu del grup de CiU al Congrés.

En aquestes condicions, no és estrany que, a Catalunya, els socialistes catalans aprofundeixin la seva relació amb Unió, una estratègia que a CDC es veu com una certa advertència i que desperta moltes suspicàcies en el partit que dirigeix Artur Mas.

L'aproximació del PSC a Unió coincideix -i no és casualitat- amb una certa revifa de la baralla entre Convergència i el PSC. Segons Joan Ferran, "Artur Mas té vocació de pelegrí polític: va començar reflectint-se a Clinton, després de va reflectir a Obama, i ara en Sarkozy". I, per la seva part, Oriol Pujol qualifica de "cizañero" Miquel Iceta.

El PSOE està fent una cosa semblant a Navarra. El govern navarrès està presidit per UPN la franquícia del PP en aquesta comunitat, però depèn dels socialistes, que es van negar a formar una coalició amb Nafarroa Bai per expulsar UPN de l'Executiu foral. A més, el vot dels socialistes ha servit a UPN per tirar endavant els pressuposts.

Ara, UPN intenta desmarcar-se del PP i no votar en contra dels pressuposts generals de l'Estat del PSOE. Els socialistes, per la seva banda, han premiat UPN, perquè Navarra és la comunitat que rep el major percentatge d'inversió per habitant en aquests pressuposts. És un altre exemple de com dividir l'adversari polític.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Carles, Manresa, 09/10/2008 - 11:48

Ja fa temps que CiU son forces oposades, i es normal que el PSC se'n aprofiti com també ho va fer el PP i aviat ho faran també els C's. Els hi hem posat massa fàcil.

#1 reusenc, millor, 08/10/2008 - 22:08

sempre he dit que el pitjor mal de CiU era Duran... un home que nomes busca el propi profit.