Publicitat
Política · 20 d'Agost de 2009. 10:46h.

Divisió a ERC per la manifestació

El partit de Puigcercós emet un comunicat on fixa la posició però les propostes es multipliquen

Divisió a ERC per la manifestació

Joan Puigcercós, en una imatge d'arxiu

El vicepresident del Govern i president de la Generalitat en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, no ha fet referència de forma explícita a la manifestació preventiva que ell mateix va proposar, però sí l'ha defensat de manera implícita quan ha assegurat: "Ho segueixo pensant. Si té una casa que corre perill que s'ensorri o l'enderroquin quan ho farà saber abans o quan l'hagin enderrocat? És de sentit comú i és una mesura per dir que tots estem d'acord que allò que va votar el poble de Catalunya és intocable". En una entrevista a 'Els matins d'estiu' de TV3, ha assenyalat que "en qualsevol cas, ha negat que se senti desautoritzat per ERC i ha restat importància a la data de la manifestació dient que 'no és tan important com diferents iniciatives".

Però la manifestació que promou Òmnium Cultural contra la sentència del TC sobre l’Estatut ha posat de manifest la divisió d'opinions que hi ha a ERC. En un principi el portaveu de la formació, Ignasi Llorente, va anunciar el suport del partit a la marxa. La cosa s'hauria pogut quedar aquí, però succesivament han anat  sortint diferents veus de membres del partit que han formulat la seva proposta de manifestació o han sortit al pas d'afirmacions de membres del partit.

Només dos dies més tard que el portaveu d'ERC fixés la postura del partit davant la manifestació, el conseller Josep Huguet afirmava que la manifestació no era “la solució”. L’endemà, però, donava un pas enrere i rectificava en un article al seu bloc en el que va anunciar que assistiria a la manifestació, cosa que el convertia en el primer membre del govern que de moment sortirà al carrer contra la retallada de l’Estatut.

Per acabar d’embolicar la troca, el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, es va despenjar dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio amb la proposta de fer coincidir la manifestació de la Diada amb una de simple pressió al TC. Carod defensa una marxa preventiva perquè, a parer seu, no serviria de res fer-la a posteriori. El mateix, dia Huguet tornava a ser protagonista i, durant la inauguració de l’UCE a Prada, va proposar impulsar des del Parlament una reforma de la Constitució perquè “el model autonòmic està esgotat”.

Un dia després, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, va fer pública la seva discrepància amb la proposta de Carod en assenyalar que era “difícil fer una manifestació contra el contingut d’una sentència que encara no s’ha produït”. I el president del grup municipal d’ERC a Barcelona, Jordi Portabella, manifestava ahir en una entrevista a l’Avui que la marxa s’havia de fer “lògicament quan se sàpiga la sentència”.

La darrera proposta arribava de la mà del diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, que planteja “una retirada transitòria dels diputats catalans” a Madrid en el supòsit que es lamini l’Estatut, emulant el que va fer Francesc Cambó el 1918 quan el Congrés va rebutjar el projecte d’Estatut.

Davant d’aquest ram de declaracions, ERC no va tenir més remei que emetre un comunicat on fixa la posició del partit i subratlla que se sumarà a la iniciativa “un cop es conegui la sentència i en el cas que sigui desfavorable”. Però amb el comunicat ERC no va aconseguir tancar el tema, ja que poques hores després el secretari d’Indústria, el carodista Antoni Soy, va instar a sortir al carrer abans perquè “després ja no hi haurà res a fer”. A més, Carod s'ha reafirmat en la seva proposta després del comunicat del partit que presideix Puigcercós.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Jep, Catalunya, 20/08/2009 - 21:46

Una olla de grills son aquests republicans. Només es posen d'acord en una cosa: seguir en la menjadora i fer del govern una agència de col·locació per a familiars i amics.