Política · 12 de Març de 2014. 18:38h.

El Bertrand Russell català

Terricabras s'emmiralla en el filòsof gal·lès, Ferrater Mora i Kant

El Bertrand Russell català

Una imatge de Josep Maria Terricabras durant la seva conferència

El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, s’ha emmirallat en el filòsof i matemàtic gal·lès, Bertrand Russell, el català Josep Ferrater Mora i amb el pensador alemany Immanuel Kant en la conferència pronunciada aquest dimarts sota el títol ‘Un país nou per a una nova Europa’.

Terricabras va citar unes frases de Russell durant la seva conferència per expressar el seu pensament: “Tres passions, simples però abassegadorament fortes, han governat la meva vida: l’ànsia d’amor, la recerca de coneixement i una inaguantable compassió pel sofriment de la humanitat”, afegint la passió “d’un sentit profund de defensa i promoció de la llengua i de la cultura del meu país per contribuir, ni que sigui una mica, a la seva plenitud nacional, a la seva independència”.

Una altra referència que va fer servir en el seu discurs és la del filòsof català Josep Ferrater Mora, agafant unes paraules seves del llibre ‘Les formes de la vida catalana’ (1944). Concretament, va parlar sobre la visió que tenia Ferrater Mora del “seny”, vist com una “actitud moral” que mostra el grau de maduresa d’una persona.

Terricabras va agafar aquesta definició per assegurar que “també actuaran amb seny aquells que, en moments determinats prenguin decisions que semblen arrauxades o desassenyades si aquestes són les accions necessàries, adequades, al moment de l’experiència que es viu”. Una argumentació que va fer servir per defensar que Catalunya pugui decidir “el seu futur per si mateixa”.

Al llarg de la seva conferència a l’auditori Once de Barcelona, el cap de llista d’ERC també va fer referència a unes paraules del filòsof Kant en apuntar que la “il·lustració és la sortida de la minoria d’edat en què autoculpablement ens hem reclòs”. Una cita que Terricabras va utilitzar per defensar que Catalunya ja ha arribat “a la majoria d’edat i vol manifestar aquesta majoria”.

La persona que ha elegit el partit que lidera Oriol Junqueras és un filòsof, investigador i catedràtic de la Universitat de Girona, president del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional i membre de l’Assemblea Nacional Catalana.

Els republicans volien un perfil independent, provinent de l’anomenada societat civil, per encapçalar la llista europea, i aquest va ser un dels motius per fixar-se amb Terricabras, que de fet ja estava situat a l’òrbita d’ERC, i sense anar més lluny, a les últimes eleccions catalanes va tancar la llista per Girona per donar suport a la formació independentista.

Josep Maria Terricabras parla català, castellà, francès, anglès i alemany. En el seu currículum publicat a la seva pàgina web explica que ha realitzat estades d’investigació a la Universitat de Münster, al St. John’s College de Cambridge (Regne Unit) i a la Universitat de Califòrnia, Berkeley (EUA).

El filòsof català va ingressar el 1995 com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La seva especialitat és la filosofia contemporània: està interessat en la filosofia del llenguatge, la teoria del coneixement, l’ètica i la lògica, i molt particularment en l’obra del filòsof austríac Ludwig Wittgenstein.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#12 Casper, Bcn, 13/03/2014 - 11:05

Ay señor que pesado este Terri de las cabras, deja de darle al coñac peleón y estudia haber si llegas a la suela de los zapatos de Bertrand Russell.

#11 Pere Pau, Can Fanga, 13/03/2014 - 08:36

Menys ínfules amic Terri! no ens decebis.

#10 Kropotkin, Vic, 13/03/2014 - 05:59

Terricabras como Kant, Carod como Bramante, Maragall como Socrates, Junqueras como Wittgenstein, Mas como Moises y el inclito Tremosa como Kierkegaard. Jua, jua, jua,... Sin sentido del ridiculo. Jua, jua, jua,... Que payasetes... Jua,, jua, jua,...

#10.1 Casper, Bcn, 13/03/2014 - 11:05

jajajajajaja esta vez te has lucido jajajaja

#10.2 puigdengoles campdepadrós, manresa, 03/04/2014 - 21:28

I el kropotkin i el Casper como la pantoja i el paquirrin, jua jua jjuaaaaaaaaaa

#8 Protágoras, bcn, 12/03/2014 - 22:57

Que se compare a este personajillo con Bertrand Russell clama al cielo.
Russell era antinacionalista progresista y partidario de un gobierno mundial y este individuo es un retrógrado que quiere dividir a los españoles por etnias.

#8.1 Protágoras, bcn, 12/03/2014 - 23:12

B. Russell definía el nacionalismo como "el vicio sin duda más peligroso de nuestro tiempo... una expresión de la estupidez irredimible del hombre"

Busquen ,busque y vean lo que opinaba Russell y después lo comparan con ese personajillo con ínfulas de filósofo que se apellida Terricabras.

#8.2 pepet_, mundo mundial, 12/03/2014 - 23:34

Y que etnia somos los catalanes, payaso? Tu lo que eres un verdadero nacionalista español que, a diferencia de nosotros, desprecia a todo cuanto no sea como tu, es decir la unidad de españa. Au revoir!

#8.3 Protágoras, bcn, 13/03/2014 - 12:57

pepet, que sobrado estas de insultos y que falto de cultura.
Etnia proviene del griego "ethnos" y la Wikipedia lo define as;. "pueblo o nación, conjunto de personas que comparten rasgos culturales, idioma, religión"
Los nacionalistas creen que cada etnia debe tener su nación política. Ignorante

#7 jotaeme, Mataró, 12/03/2014 - 22:49

Los tres rechazaban los nacionalismos. Que los cite no quiere decir que los siga, sólo ha añadido notas de erudición a su discurso aburrido y falto, por si solo, de ideas como es sabido.
Debería haber citado a Popper. Ese es su filósofo de cabezera...y Stuart Mill.
¡ambos muy de izquierdas!! jajaja