Publicitat
Política · 12 de Setembre de 2019. 15:26h.

El big bang del procés

El Programa 2000 plantejava "nacionalitzar" Catalunya a través de l'escola i TV3

El big bang del procés

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, volia "nacionalitzar" Catalunya i convertir en "hegemònica la identitat catalana", segons s'indica en el document Programa 2000, elaborat el 1990, i que pública El Triangle. El document consta de 33 pàgines i tres més d'annexos.

L'escrit, adreçat als consellers de la Generalitat, denuncia "relaxament nacional" i reclama "una activa política de nacionalització, que tot i que hem iniciat algunes coses no acabem de fer mai a fons i d'una manera seguida". Per a dur a terme aquesta tasca l'expresident va triar Ramon Juncosa, a qui va nomenar director general d'avaluació i estudis del Departament de Presidència.

També defensava que "no es tracta tant de recuperar la identitat com de reinterpretar-la, d’afirmar-la i fer-la hegemònica en tots els camps de l’activitat humana. No només en el camp de la cultura, sinó en el camp de la política, l’economia, l’administració...”.

"Ser ciutadà català ha de voler dir, per exemple: ser més culte (hi ha indicadors que permeten assegurar-ho, com l’índex de lectura, de consum cultural, etc), pertànyer a una societat més moderna, més avançada, amb un grau més alt de benestar social, ambiental i cultural, ser me?s cívic, lliure, solidari i plural alhora i ser més europeu, més acostat als models culturals socials i econòmics europeus...”, afegia.

L'escrit considerava bàsic controlar l'escola i els mitjans de comunicació públics. "Avui disposem d'unes eines cabdals perquè el model cultural català pugui penetrar", es felicitava, a més d'esmentar "l'escola, ara, en català i després plenament catalana quan pugui vehicular tots els continguts socioculturals catalans, els mitjans de comunicació de masses i especialment els mitjans de comunicació públics audiovisuals i la sociocultura”.

L'esmentat Programa 2000 apostava per “recuperar i incentivar l’orgull de ser català”, "aprofitar el fet diferencial català”, “especificar la preminença de la societat civil en la tasca de nacionalització”, “revaloritzar el gust per la feina ben feta”, “treballar en uns camps prioritaris amb l'objectiu de bastir una Catalunya forta”, “que aquest treball tingui l’horitzó en la construcció de la plenitud nacional”, “exercir una plena capacitat de projecció independent” i “interacció positiva i personalitzada entre Administracions públiques i ciutadans”.

Plantejava “fer hegemònica la identitat catalana. Catalanització de la base del nostre poble per aconseguir una Catalunya forta” i “construir una Catalunya forta dins d’uns Països Catalans forts, centre de gravetat del Mediterrani nord-occidental”.

Per a desenvolupar aquest projecte de "nacionalització" Pujol comptava amb "professionals de la comunicació, professionals i especialistes en temes d’educació, intel·lectuals i persones vinculades a entitats culturals, a institucions acadèmiques, al món econòmic, empresarial, sindical, gremis, associacions professionals, al món de la recerca científica, a les administracions públiques (Generalitat, ajuntaments, diputacions, comarques) i al món polític”.

Reclamava utilitzar "tots els instruments jurídics, administratius, politicoinstitucionals i socials que permetin fer un pas endavant amb el màxim d’incidència i amb uns costos polítics mínims”.

Finalment, defensava “el desenvolupament de programes d’acció en els camps d’activitat i en els sectors socials més desnacionalitzats, en matèria de política lingüística i d'extensió cultural (programes d’immersió, tant lingüística com cultural), especialment en barris, suburbis i perifèries de les zones industrialitzades”.

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#27 Anónimo, Barcelona, 04/11/2019 - 22:51

A mediados de los 90' empecé a notar cosas "extrañas". Yo era un chaval por aquel entonces, pero empecé a saber de leyes o medidas que me sonaban "asimétricas". Temas sobre rotulación, radio, que un idioma fuese de uso "preferente", cambios tal vez en el foco de las asignaturas de historia o lengua catalana... España estaba cade vez más au

#26 Jordi BR, L'H, 14/09/2019 - 17:48

Esta interpretación debe ser del presidente de Tabarnia, no? Vaya sarta de estupideces, una detrás de la otra. Esta escuela controlada es la que consiguió que C's llegara a tener 1 millon de votos? Y aún hay ilusos que creen en las confabulaciones judeomasonicas

#25 Victor, Barna, 14/09/2019 - 12:42

JORDI PUJOL CONTIGO EMPEZÓ TODO

#24 Lo Flabioler de Copenhage, Copenhage del Sud, 13/09/2019 - 13:58

Ese documento ya salió en prensa en 1992, creo que en El País y El Periódico y pasó sin pena ni gloria. Si el Gobierno lo hubiera analizado y actuado, quizás nos hubiéramos ahorrado muchas cosas. Eso sí, Pujol no hubiera sido español del año

#24.1 Tabarnés puro, Barcino, 13/09/2019 - 14:51

Lo que se publicó entonces fue un resumen, que ya era alarmante. Ahora se publica el documento completo, con los ejes y documentos de trabajo.

#23 M, Sabadell , 13/09/2019 - 10:15

Para ser más claros, pretendían convertir a Catalunya en una enorme secta, en la que unos privilegiados serian los guías y los demás pringados obligados a seguir sus órdenes.
Igual que en toda manifestación organizada con sus autobuses y todo.

#23.1 Ñordo de Tabarnia, Ciudagramos, 13/09/2019 - 14:10

Fíjate!!! Pues eso ahora es en lo que se ha convertido España,lo ha dicho la Granados

#23.2 Pajillerus per la andapandansia , Onanistas del mundo, uníos!, 13/09/2019 - 14:46

Hola nyordu!

#23.3 M, Sabadell, 13/09/2019 - 14:54

Y tu vas y te crees todo lo que te digan. Hay que ser mas analitico y no comulgar con ruedas de molino.