Publicitat
Política · 31 de Març de 2009. 23:37h.

El BNG deixa CiU per Esquerra

Els nacionalistes gallecs continuen a Galeuscat, però aniran amb ERC i Aralar a les europees

El BNG deixa CiU per Esquerra

D'esquerra a dreta, Íñigo Urkullu (PNB), Anxo Quintana (BNG) i Artur Mas (CiU), representants de la plataforma Galeuscat

L'executiva nacional del BNG ha decidit participar en coalició amb les formacions ERC i Aralar en les pròximes eleccions europees, encara que ha explicat que aquesta decisió "no va en detriment del seu compromís amb Galeuscat", coalició a la qual pertany juntament amb PNB i CiU. La coalició queda oberta a una eventual incorporació d'Eusko Alkartasuna.

Aquesta decisió s'ha difós després que ERC i Aralar han subscrit a Bilbao un acord de col·laboració pel qual, entre altres coses, ambdues formacions formalitzaran una coalició per a concórrer conjuntament a les properes eleccions europees, que se celebraran el 7 de juny.

L'executiva del BNG es troba en funcions des del passat 14 de març, quan l'ex portaveu nacional de la formació Anxo Quintana va presentar la seva dimissió juntament amb la de tota la direcció, i per tant, la decisió haurà de ser ratificada pel consell nacional, màxim òrgan entre assemblees.

Segons l'executiva del BNG, la decisió adoptada és la "millor de les opcions que es presentaven per als nacionalistes gallecs per instrumentalitzar la seva participació en els comicis al Parlament Europeu".

La formació nacionalista gallega assenyala en un comunicat que l'altra alternativa, concórrer als comicis amb la coalició Galeuscat, a la qual pertany, juntament amb el PNB i CiU, "no garantia que el nacionalisme gallec pugui obtenir representació, per la qual cosa va ser desestimada".

A més, aquesta decisió de concórrer al marge de la plataforma Galeuscat no va suposa en "detriment" de la relació amb PNV i CIU, ja que aquesta coalició "troba en el redisseny de l'Estat espanyol i no tant a l'escenari electoral, la seva raó de ser".

Per aquest motiu, des del BNG declaren que continuen "vigents" els continguts polítics de Galeuscat, entre ells i de forma destacada, la seva aposta per "la cultura del diàleg i la seva determinació per defensar el caràcter plurinacional de l'Estat espanyol".

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#26 Albert, barcelona, 01/04/2009 - 18:42

Bona notícia. Els del Bloc han estat patètics durant el seu govern a Galícia. A mi m'hauria costat votar CIU de la mà d'aquesta gent

#25 Lidia obiols serra, martorell, 01/04/2009 - 16:26

Tothom és lliure de triar els seus socis,només faltaria,després les urnes i més tard els fets,fan l'anàlisis,posant a cadascú al lloc.La patacada dels gallecs al su territori i els fets d'ER a Catalunya,les Europees estan vistes, Aralar?en parlarem

#24 Joan, Vidrà, 01/04/2009 - 15:35

Pep de Vallirana, ja en parlarem despres de la contessa.Jo ho sento q hagis perdut la dignitat, però aixo l esta passant a molts dels unionistes.Suposo q deu ser molt frustrant dirse catalanista i veura el vostra líder,Duran,ser el preferit del espanyols.

#23 Ximo, València, 01/04/2009 - 15:27

jjajajajajaja! Que bo! Els botiflers de cyu a fer la mà!

#22 Pep, Vallirana, 01/04/2009 - 14:44

Que es traquilitzint els d'Esquerra que per més sigles que sumin es quedaràn fora d'Europa, per la senzilla raó que els catalans encara tenim dignitat i no votem botiflers venuts als ecspanyols.