Publicitat
Política · 9 de Juny de 2010. 19:17h.

El burca arriba a la fiscalia

El fiscal investiga si una dóna de Bellpuig el du a la força

El burca arriba a la fiscalia

Un burcad a Catalunya. (Foto: TV3)

La fiscalia està investigant per primer cop el cas d'una dona a Bellpuig (Urgell) que du niqab, vel integral a la cara, i que podria ser una imposició del marit, segons ha revelat la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, durant el ple del Parlament. Capdevila ha explicat que "la Fiscalia en aquest moment està investigant un cas a Bellpuig, un cas d’una dona que està utilitzant el vel integral, en aquest cas el niqab, i que hi ha sospites que hi ha una imposició coactiva per part del marit, no només en la utilització de la roba sinó que no li permet sortir de casa".

Capdevila s'ha mostrat en contra del burca i el niqab, però no de la seva prohibició per llei. "Si nosaltres -ha afirmat- ens limitem a la prohibició sense aquestes mesures d’acompanyament i de suport a les dones ens podem trobar amb una realitat de moltes dones aïllades socialment –aïllades socialment– perquè, evidentment, si no s’actua sobre aquesta imposició coactiva per part dels homes, i moltes vegades vinculada a d’altres raons, aquestes dones ens quedaran aïllades; per tant, és un debat que s’ha de fer".

El diputat del PPC Rafael López ha manifestat, per la seva banda, que "aquesta civilització, aquesta civilització, la civilització occidental ha lluitat molt –molt– per aconseguir les llibertats i els drets per a tothom, les llibertats i els drets per als treballadors, però també les llibertats i els drets per a la dona".

"Aquesta -ha continuat- és una lluita que a nosaltres ens ha enorgullit com a societat, aquesta és una lluita que no podem defugir, i no podem mirar cap a un altre costat quan estem veient els debats que estem veient als municipis de Catalunya, perquè els municipis de Catalunya, i poso cas de Vic, poso cas de Cunit o poso altres casos que es poden parlar, són els que veuen la realitat d’aquesta integració o no integració de les persones que vénen a casa nostra, de si es respecten o no es respecten els drets de les dones als carrers dels nostres pobles i viles. I no podem admetre en nom d’aquesta llibertat i d’aquesta societat occidental que hem construït entre tots i la lluita per les llibertats, no burques, ni nicabs als nostres carrers.

La diputada de CiU Glòria Renom també ha manifestat que que “dir que no existeixen les burka a Catalunya no només és demostrar desconeixement; és demostrar indiferència i insolidaritat”. En una pregunta, en aquest cas al vicepresident Carod, ha acusat al tripartit "d’amagar el cap sota l’ala". “El no voler abordar aquest fet argumentat que és un fet minoritari -ha insistit-, és un error perquè la qüestió no és a quantes dones representa si no el que representa el seu ús per la pròpia dona i la societat on viu”.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 jordi, bcn, 10/06/2010 - 13:07

El burca va molt be per robar a zonas amb videovigilancia.A partir d'ara tots els xoriços amb burca.

#5 Quim, Pineda de Mar, 10/06/2010 - 12:32

Ni a la força ni voluntàriament. Jo vull saber amb qui em creu pel carrer. O a partir d'ara tothom amb passamuntanyes.
Collons quina calor. Ens passarà igual que a França per aquest quatre pseudo-progres

#4 Terraxa, Terrassa, 10/06/2010 - 08:33

Si a aquestes alçades la fiscalia té dubtes de que molts musulmans prohibeixen a les seves dones sortir de casa és que el grau d'ineptitud de la fiscalia és majúscul.
Pel que fa a la dona, no declararà res, ni tan sols aixecarà la mirada del terra.

#3 Tià, Paisos Catalans, 09/06/2010 - 23:51

Senyors politics:vareu fer una llei antiterrorista.Expliqueu qui si amaga al darrera de aquesta vestimenta,una dona sotmesa i ves a saber si degollada al mig del carrer, o be un terrorista.Qui es més terrorista.El TC aviat ens acusara de terroristes.FORA

#2 Martín Martínez Mart, Barcelona, 09/06/2010 - 23:45

Malgrat això, el vel integral no s'ha de prohibir, doncs, ....................................