Publicitat
Política · 1 de Desembre de 2008. 20:07h.

El cas dels vols de Guantánamo esquitxa Piqué

El Govern d'Aznar coneixia els trasllats per EUA de presumptes membres d'Al Qaeda

El cas dels vols de Guantánamo esquitxa Piqué

Josep Piqué

El Govern de José María Aznar, i especialment el ministre d'Assumptes Exteriors d'aquella època, Josep Piqué, va conèixer que avions d'EUA que traslladaven presoners d'Al Qaeda cap a la base de Guantánamo van sobrevolar Espanya amb permís per a escala al nostre país, segons va informar El País. Un document publicat per aquest diari assenyala que el 10 de gener de 2002 l'ambaixada d'EUA va informar a l'Executiu espanyol que anaven a començar els trasllats de presos, i demanava permís per aterrar a terra espanyola.

El document va ser elaborat pel director general de Política Exterior per a Amèrica del Nord, Miguel Aguirre de Cárcer, i remès al llavors ministre d'Assumptes Exteriors, Josep Piqué, i al seu secretari d'Estat, Miquel Nadal, després d'una trobada amb el conseller de l'ambaixada d'EUA a Madrid.

Aguirre de Cárcer deixa constància de què EUA no tenia preferència sobre cap aeroport per realitzar les escales. Tanmateix, el diplomàtic espanyol va recomanar als seus interlocutors nord-americans que "seria preferible utilitzar aeroports a bases militars com Morón o Rota en comptes d'aeroports civils".

En les consultes que es van efectuar per contestar a la sol·licitud de l'Ambaixada d'EUA perquè els avions que traslladaven a presoners de Guantánamo poguessin fer escala a Espanya van intervenir els més propers col·laboradors del ministre d'Assumptes Exteriors, del ministre de Defensa i del propi president: Miquel Nadal, secretari d'Estat d'assumptes exteriors; Javier Jiménez-Ugarte, secretari general de política de defensa, i Ramón Gil-Casares, director del departament d'internacional i seguretat del gabinet del President del Govern i, en conseqüència, principal assessor de José María Aznar en assumptes de política exterior.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Luis, Barcelona, 02/12/2008 - 15:39

Por favor, menuda tonteria. Que se supone que debian de hacer?No permitir que sobrevolaran España? Recordar que ERC, PSOE, etc son amigos de CUBA

#4 Ignasi, madriT, 02/12/2008 - 13:27

Pues si con dos vuelos en el Gobierno Aznar le salpican a Piqué, supongo que con nueve vuelos en el Gobierno zetapé, Carme deberá estar chapoteando.

#3 Gombau, Lloret de Mar, 02/12/2008 - 00:49

Molt bó lo teu Julia Kropotkin. ERC -Carod Rovira- amics del PP -Aznar-. Perquè ens infravalores tant als lectors d´e- Notícies?NO som - almenys alguns- tan bordelines com ens vols fer creure.Ves-t´en a la Sinrazón o al Inmundo q buscan xamans.

#2 julia, barna, 01/12/2008 - 22:55

si pero ERC apoya a un gober que si coneixia la existencia de aquests vols pero deia res . y ERC callada com la puta Ramoneta

#1 Roger, Barcelona, 01/12/2008 - 22:35

Ieps on està lo Kropotkin i tots els fachilles?? q com que aqui no li poden donar la culpa a ERC no els hi interesa la noticia????