Publicitat
Política · 21 de Setembre de 2011. 15:11h.

El castellà encara guanya al català a Catalunya

Mascarell: “aquestes dades posen en relleu la incorrecció d’alguns debats”

El castellà encara guanya al català a Catalunya

Mascarell lliura a De Gispert l'informe en format de llapis electrònic

L'informe de Política Lingüística 2010 que ha presentat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, conclou que el català té un “bon estat” pel que fa a l’evolució i una “salut creixentment positiva” i que l’ús de la llengua “avança a bon ritme”, tot i que “encara queda molt camí per recórrer”, i en aquest camí hi ha “algunes pedres”, com ara “actituds de part de l’estat” que té una “escassa predisposició” pel que fa a la protecció i el reconeixement de la llengua catalana, i també de l’aranès. “No es pot dir que l’estat sigui eficient amb la llengua dels catalans”, ha dit Mascarell.

Mascarell també s’ha referit als indicadors d’usos lingüístics de la població, que, en dades del 2008, indiquen que el 95% dels ciutadans entén el català, el 78% el sap parlar, el 81,7% el sap llegir i el 60% el sap escriure. Mentre que, en castellà, el 99% l'entén o el parla, el 97% el sap llegir i del 95% el sap escriure.

 A més, entre els nois de 19 anys, el percentatge dels que escriuen en català puja fins al 97 per cent, cosa que demostra l’“èxit de la immersió lingüística”. “Aquestes dades posen en relleu quina és la realitat lingüística del país i la incorrecció d’alguns debats”, ha apuntat el conseller, que ha conclòs, en aquest sentit, que “estem fent progressar bé el català contra res i contra ningú”.

Entre les qüestions particulars que l’informe de l’any passat posa en relleu, es detecta un retrocés de l’ús del català en l’àmbit de la justícia i la necessitat d’estar “molt atents” per garantir la presència del català en l’àmbit de les noves tecnologies.

També constata un petit descens de la demanda de cursos de català per part d’immigrants, en un context de crisi i de menor pressió immigratòria, tot i que destaca també “la importància que segueix tenint la demanda de cursos de català” a nivell local i internacional, tal com ha remarcat el conseller.

L’any passat destaca també per l’alta productivitat legislativa, amb lleis com la del cinema o el codi de consum, que ara cal desplegar, i que es farà, ha dit Mascarell, “intentant sempre que el consens sigui la primera de les opcions”.

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#15 Kropotkin, Vic, 22/09/2011 - 11:34

Mascarell: No harto de vino te lo crees... Jua, jua, jua,...

#14 MyWa, Bcn, 22/09/2011 - 10:37

Los datos parten de una manipulación en origen. Los propios estudiantes confiesan a la salida de los exámenes que las pruebas en castellano más cortas, facilítimas, tiradas ... Mediante este simple truco pueden presentar conclusiones falsas que justifiquen su política ...

#14.1 correcto, bcn, 22/09/2011 - 11:57

De hecho, en la prueba de lengua castellana en selectividad llevan 3 años poniendo el mismo examen. Deben pensar que los chavales son tontos, pero uno lo primero que hace es estudiarse exámenes de años anteriores.

#13 clarísimo, bcn, 22/09/2011 - 10:32

Lo que está claro es que si el castellano está más presente, no será gracias al apoyo de la Gene.

#12 Ya lo veis, bcn, 22/09/2011 - 10:29

Todos sabemos que con el catalán ha pasado como la sardana o los castellers, es decir, lo han querido extender por todo el territorio como instrumento de la construcción nacional, cuando naturalemte no le correspondería ese protagonismo.

#11 datos, v, 22/09/2011 - 01:42

es porque la gente así lo quiere.¡ Viva el pueblo libre de victimismo!