Publicitat
Política · 30 d'Abril de 2021. 21:01h.

El castellà es normalitza al Parlament

Diputats del PSC, Vox, Ciutadans i PPC el fan servir habitualment

El castellà es normalitza al Parlament

En els anys 90, quan el llavors diputat del PP Julio Ariza -ara amo d'Intereconomía- va utilitzar per primera vegada el castellà alguns diputats de CiU es van aixecar i es van anar en considerar-ho un afront. Però la veritat és que, amb el temps, l'ús del castellà s'ha anat 'normalitzant' a l'hemicicle. Sobretot amb la presència de Ciutadans, PP i ara Vox. Fins i tot el líder del PSC, Salvador Illa, es va passar al castellà durant el primer debat de la investidura fallida de Pere Aragonès.

Durant el ple d'aquesta setmana s'han escoltat diverses intervencions en castellà per part de diputats del PSC, Vox, Ciutadans i PPC. La diputada de Ciutadans Anna Grau va deixar clar en el debat sobre les sol·licituds de comparencencia que "he fet aquesta compareixença, aquesta explicació, en català, perquè m'ha vingut de gust..., però quan em doni la gana parlaré en castellà, perquè les persones lliures parlem en català o en castellà segons ens dóna la gana, en el Parlament de Catalunya i en totes les institucions d'aquesta gran terra".

El diputat de Vox Sergio Macián de Greef va fer una intervenció en castellà durant el debat de l'informe del Síndic de Greuges i va denunciar que "la Generalitat ha declinat la seva responsabilitat en el foment i l'ús del castellà aplicant una política exclusiva en tots els àmbits de la societat catalana orquestrada des de la Direcció General de Política Lingüística, fins al punt de reduir el nostre enriquidor bilingüisme secular a una situació en què el castellà ha quedat relegat a les situacions socialment inferiors de l'oralitat i la vida familiar".

Macián de Greef va afegir que "aquesta anomalia democràtica i social, i cultural, especialment visible en el menyspreu al fet que està sent sotmès el castellà des de fa temps per part de la Generalitat en l'educació, és una realitat palpable" i va fer al·lusió a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que "obliga de manera immediata a l'ensenyament en totes dues llengües oficials en percentatges no inferiors al 25 per cent en tots els centres públics catalans".

Durant la sessió de control al Govern, els presidents dels grups parlamentaris de Vox, Ciutadans i PPC, Ignacio Garriga, Carlos Carrizosa i Alejandro Fernández respectivament, també van formular en castellà les seves preguntes al vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès.

També van fer intervencions en llengua castellana la diputada Beatriz Silva, del grup socialista, que va preguntar a la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, sobre "els 440.000 euros que ha gastat TV3 en la compra de vuit documentals a Mediapro sobre el judici del procés"; els diputats Joan Garriga (Vox), Matías Alonso (C's) i Lorena Roldán (PPC), que van preguntar a la consellera de Salut, Alba Vergés, i a Budó per la vacunació de policies i guàrdia civils.

Publicitat
Publicitat

69 Comentaris

Publicitat
#40 pep, riudomds, 05/05/2021 - 19:46

típic de colons e immigrants inadaptats i catalanets que volen que els i diguin que bons espanyols que sou, res de nou, lerrouxistes de tota la vida.

#39 Josep, Granollers, 04/05/2021 - 10:53

Diuen que parlar castellà al Parlament és de persones lliures mentre que al Congreso de los Diputados no pots parlar català ni basc ni gallec.

#38 Joanet, Bcn, 03/05/2021 - 16:47

#33.2


Quants pobles tens tu ? : España Una y no Cincuenta y una !!!
Quantes llengües tens tu ? : Español y no castellano, no te jode !!! (Y chapurreo algun dialecto)
Quantes identitats ? : La sagrada Unidad de España obliga a una sola identidad
Quantes neurones ? : Con este bagaje esto se contesta por sí solo

#38.1 Capit@n España, Purgandus populus!!, 05/05/2021 - 15:43

Em fas molta pena. Diguis el que diguis, t'agradi o no t'agradi, moriràs sent espanyol. I ho saps, hehehehehe

#37 Kropotkin, Bic, 03/05/2021 - 13:27

¿Pero eso no va contra los derechos fundamentales de los fascistas lazis? Jua, jua, jua,...

#36 LoisA, Tabarnia, 03/05/2021 - 10:21

Pues estos partidos deberían alternar el uso del catalán con el castellano, para dar sentido al hecho que haya dos lenguas oficiales en Catalunya.