Publicitat
Política · 2 de Desembre de 2008. 17:02h.

"El català està pitjor que amb el franquisme"

Toni Soler afirma al seu llibre "Amb llengua o sense" que "ha cedit terreny al carrer"

"El català està pitjor que amb el franquisme"

Toni Soler, amb Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu

Toni Soler assegura al seu darrer llibre, Amb llengua o sense (Columna), que la situació del català és pitjor ara que "durant el franquisme". L'historiador afirma al pròleg que "visc la situació del català amb una certa angoixa i amb la ferma convicció que la supervivència del nostre idioma és una qüestió de voluntat —condició no suficient però sí necessària—, en què ens juguem també el nostre perfil nacional; i que és també un conflicte local dins d’una guerra d’abast més ampli, la guerra de les minories, de la pluralitat, de la diversitat, enfront de l’assimilisme social i cultural, la globalització de les maneres de fer i les mentalitats".

"La batalla del català està més complicada que mai. Molt més que durant el franquisme, encara que el tòpic digui el contrari. Això és així, en primer terme, per raons demogràfiques: a Catalunya, el percentatge de població 'indígena', la que té el català com a llengua familiar, s’ha reduït de manera dràstica durant el segle XX, i encara més en els últims anys, de manera que ha deixat de ser majoritària, cosa no pas freqüent a Europa. Pocs territoris han patit una sacsejada demogràfica d’aquesta intensitat sense conflictes greus de convivència, cosa que ens ha d’enorgullir. Ara; això té un preu, i aquest preu l’està pagant el català. No pas perquè la gent canviï d'idioma, sinó perquè es veuen forçats a usar el castellà per relacionar-se amb la població d’origen forà, que ja és majoritària", afegeix.

"Durant el franquisme, el català estava proscrit a l’esfera pública, però era present al carrer i al pati, era també la llengua de la resistència, la llengua de certes elits, de la cultura popular... Avui dia, el català només està millor a les institucions. En canvi, ha cedit terreny al carrer, en la creació cultural, i fins i tot com a motor de l’anomenat ascensor social. I això no és tant culpa seva (la creació en català està en un moment òptim, però és cada cop més invisible) com la conseqüència d’una mena de pinça formada per les noves generacions castellanoparlants (que ja han nascut aquí i no perceben cap necessitat de canviar d’idioma per sentir-se com a casa), i la potència externa del castellà, potència mediàtica, cultural i econòmica, símbol de l’Espanya emergent i porta cap a l’Amèrica llatina, etcètera", explica.

"Un altre problema és que els adversaris del català són ara més forts, i sobretot més astuts. El franquisme era un enemic cruel i temible, però era del tot identificable, anava de cara i deixava clars els seus objectius uniformitzadors. Avui dia, ens hem d’enfrontar a un enemic que conserva l’ànima feixista, però hàbilment la disfressa amb els teòrics valors de la modernitat, la igualtat i els drets individuals. És un enemic que amaga les seves intencions. Que acusa de 'nacionalistes' tots els que s’oposen a la seva manera de fer, que és precisament la del nacionalisme més agressiu. Aquest enemic no vessarà ni una llàgrima quan el català desaparegui, i mentrestant no dubta a utilizar la població d’origen immigrant com a carn de canó en la seva croada a favor del castellà, que no vol dir altra cosa que completar allò que el general Franco va iniciar el 1939", comenta.

Publicitat
Publicitat

71 Comentaris

Publicitat
#71 Escarlata, Hollywood, 04/12/2008 - 00:04

A Dios pongo por testigo de que nunca jamás, en mi vida, volveré a decir una sola palabra en catalán. Antes muerta que humillada.

#70 F.M., Lleida, 03/12/2008 - 23:29

Si tots els catalans opinessin com en Jordi de Tarragona, el català ja no es parlaria: es bramaria. Quina pena!

#69 Libertad, barcelona, 03/12/2008 - 22:52

jordi (Tarragona). Hay textos Nazis de los años 30 que dicen exactamente lo que escribes en tu post. Solo hay que traducirlos del Aleman. Creo que en estos comentarios esta bien claro la actitud de cada uno: Quienes insultan, amenazan, destila odio...

#68 Anna, Barcelona, 03/12/2008 - 21:02

Cataluña ha perdido el tren de la globalización. Camina como pollos sin cabezas...muchas comunidades españolas ya la superan. Muchos comentarios que leo sonrojarían a cualquiera con dos dedos de frente. Qué nivel machotes!

#67 Alcampelló, Barcelona, 03/12/2008 - 19:34

Esto no puede seguir así. La lengua no está para relacionarse, sino para mantener la identidad colectiva. Hacen falta mossos que impongan la limpieza lingüística. O hablas catalán en la calle, o pagas la multa, o vas al trullo. La lengua es la nación.