Publicitat
Política · 9 d'Octubre de 2008. 08:44h.

El català no serà obligatori a Catalunya

El Constitucional escapça l'Estatut amb el finançament i la llengua, segons La Vanguardia

El català no serà obligatori a Catalunya

Manifestants contra l'Estatut a Madrid el dia que es va aprovar al Congrés

El Tribunal Constitucional (TC) vol limitar aspectes clau de l'Estatut, com el finançament o la llengua, segons publica La Vanguardia, que apunta també que la deliberació ha superat ja el llistó del vuitanta per cent dels articles recorreguts. En aquest sentit, el TC vol suprimir el deure de conèixer el català per als ciutadans de Catalunya, davant el temor que es deixi de banda el castellà.

La Vanguardia informa que l'argument del TC és que la Constitució determina que la llengua oficial de l'Estat és el castellà, si bé d'altres llengües són cooficials en les comunitats on existeixen. Eliminant el deure conèixer, s'aconsegueix entre altres coses que els jutges no tinguin aquesta obligació a Catalunya. Els magistrats del TC que procedeixen de la carrera judicial són molt sensibles a aquest argument.

D'altra banda, la sentència dirà que Catalunya no pot fixar el seu finançament en una negociació exclusivament bilateral amb el Govern, i que el model que s'estableixi en cada pacte haurà de garantir la solidaritat entre territoris, amb la finalitat de garantir la igualtat bàsica de drets dels ciutadans, sigui com sigui la seva comunitat autònoma d'origen o residència.

L'ocupació del terme nació, al seu torn, podrà salvar-se per formar part del preàmbul, sempre que qui insisteixen a mantenir-ho admeten que la sentència subratlli que només existeix una nació, l'espanyola, com a titular de la sobirania, que exerceix el poble espanyol en el seu conjunt, apunta el diari de Godó, que afegeix que el sector conservador del TC insisteix molt en què, per deure coherència, hauria de suprimir-se el concepte de nació, encara que estigui només en el preàmbul de l'Estatut. Però el sector progressista es resisteix al fet que es derogui fins i tot el contingut simbòlic del text. La Vanguardia recorda en aquest sentit que la decisió pot dependre d'un sol vot.

Publicitat
Publicitat

142 Comentaris

Publicitat
#142 CATALONIA IS AN OPRESED NATION, de salses a guardamar, 10/10/2008 - 11:23

manel de badalona als jueus de israel els hi sua el reconeixement de l'autoritat nacional palestina i dels altres ells si que son i seran israelians tant si es vol com si no es vol

#141 vicemarsan, SABADELL, 10/10/2008 - 09:59

Hi les catalanes i els catalans hem d'acceptar un Estatut tan escapçat i que no reconegui el deure de conèixer el català dins la nostra Nació?
Va, som-hi! Tothom al carrer a protestar! Al menys tothom que veritablement es senti català!

#140 MGA, BCN, 10/10/2008 - 08:11

El panorama es desolador. La educación logsera y 30 años de nazionalismo rampante han hecho estragos... Me gustaría saber cuantos de uds. son mayores de edad, porque realmente parecen unos niños encabronados con cuatro mitos ridículos.

#139 manel, badalona, 09/10/2008 - 23:20

pablo: encara que no quedés ni un català els ecspanyols no tindrieu la legitimitat per esborrar catalunya del mapa. De fet el futur és la diversitat i el respecte entre cultures, cosa que els ecspanyols no domineu gaire.

#138 manel, badalona, 09/10/2008 - 23:13

prou racisme espanyol anticatalà. El genocidi espanyol no té limits. Amb ecspanya i els ecspanyols no hi ha res a fer