Publicitat
Política · 9 de Juny de 2009. 21:28h.

El català no serà requisit en la justícia

Caamaño diu que "les llengües poden crear drets, no obligacions"

El català no serà requisit en la justícia

Imatge d'arxiu del ministre de Justícia, Francisco Caamaño

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, s'ha mostrat a favor del dret dels ciutadans a expressar-se en les llengües cooficials davant l'administració de justícia, però ha descartat imposar obligacions als funcionaris. Caamaño ha respost en el ple del Senat a una pregunta del senador del PNB Joseba Zubia sobre les fórmules previstes pel govern espanyol per promoure i incentivar la utilització de les llengües cooficials en l'administració de justícia.

Caamaño ha dit que en els últims anys s'ha avançat en la seva utilització ,i avui qualsevol ciutadà pot expressar-se a una llengua cooficial en qualsevol tràmit davant d'un jutjat o tribunal. També ha reconegut que aquest dret seria irrellevant si les persones que treballen en l'administració de justícia no coneguessin aquesta llengua cooficial, i per això es considera com a mèrit determinant el seu coneixement per ocupar places als òrgans que la componen.

En alguns casos, ha precisat, com els gestors i tramitadores processals "és possible" reservar places en les quals sigui requisit d'accés el coneixement de la llengua cooficial, però ha afirmat que "una cosa és reconèixer drets i estimular i una bé diferent imposar obligacions que vagin més enllà dels consensos necessaris".

Publicitat
Publicitat

49 Comentaris

Publicitat
#49 Santboià, Sant Boi Llobregat, 10/06/2009 - 18:45

Art.3 de la Const. La llengua oficial s'ha de conèixer pels que viuen al pais. Art. 14 no hi haura diferència entre espanyols per la llengua. A Catalunya la llengua oficial s'haurà de conèixer pels que viuen al pais. ¿Que els Jutges són diferents?.

#48 Roger, Can Pixa, 10/06/2009 - 17:24

Llavors, el castellà tampoc no serà una obligació, oi? Coneixements de dret seran un dret o una obligació.
Com vol garantir el dret a expressar-nos en català si el jutge no té la obligació d'entendre'm?

#47 Meliq Salau, Reus, 10/06/2009 - 16:18

Per què ho hauria de ser si ni tan sols ho és a la Universitat Pompeu Fabra?
Més ens valdria fer primer el que sí que podem i devem fer. Desprès sí que podriem dedicar-nos amb eficàcia a lluitar per causes més difícils.

#46 miquel angel mas i colom, palma, 10/06/2009 - 15:26

La constitució estableix l'obligació de conèixer el castellà...La norma primera i de la qual es derivan la resta i encara té la barra de diu que les llengües no poden crear obligacions?.

#45 Montserrat, Arenys, 10/06/2009 - 14:06

I com volen garantir el dret si no és un requisit imprescindible saber català? Això és pura demagògia! Realment ens tracten de curts de gambals.