Publicitat
Política · 20 de Maig de 2020. 12:41h.

El catalanisme ha mort

Mitja dotzena de partits pugnen per omplir el buit deixat per Convergència després d'haver estat partícips del procés

El catalanisme ha mort

Una de les conseqüències de l'procés és que ha arrasat també el catalanisme. Entre altres raons perquè la majoria de dirigents que ara volen articular opcions moderades van estar vinculats al procés o van tenir càrrec públic fins al final.

En efecte, l'espai que ha deixat lliure el viratge dels hereus de l'antiga Convergència tracta de ser ocupat per noves marques com Lliures, Convergents, Units per Avançar, la Lliga Democràtica i la plataforma El País de Demà, que pretén fer el salt a la política sota el nom de Partit Nacionalista de Catalunya.

Lliures va ser creat per l'exconseller de CDC Antoni Fernández Teixidó amb la voluntat d'aglutinar el vot de l'antiga Convergència. La formació defensa "una Catalunya que reforci el seu autogovern, defugi els populismes i apliqui polítiques realistes en pro d'una societat benestant".

L'exconseller Germà Gordò, que va ser mà dreta d'Artur Mas, va fundar Convergents amb l'objectiu d'esdevenir "un element vertebrador de la sensibilitat política sobiranista des del centre ampli". Gordó va ser escollit president en el congrés celebrat el gener del 2018 i aleshores va apel·lar a "la centralitat, l'ordre i el sobiranisme".

Convergents va presentar candidatura conjunta Units per Avançar, Lliures a les eleccions municipals de l'any passat a Sant Cugat del Vallès i Castelldefels. La formació liderada per l'exconseller de Justícia també es va presentar amb Lliures a Tarragona.

Units per Avançar, formació impulsada per l'exconseller Ramon Espadaler i hereva de l'extinta Unió, va concórrer a les darreres eleccions al Parlament, però no ha tancat mai la porta a arribar a un acord amb altres formacions sorgides de l'antiga Convergència i exsocis d'Unió com el grup de Poblet.

Aquest grup, que s'anomena El País de Demà, està format per empresaris, acadèmics, professionals liberals i exdiputats del PDECAT, pretenen recuperar l'essència de l'antiga CDC amb el PNB com a model. Alguns exdirigents i excàrrecs públics de CDC com Marta Pascal, Lluís Recoder, Jordi Xuclà o Carles Campuzano han estat propers al grup de Poblet i han contribuït als seus debats des de la seva fundació el setembre de 2019.

Una altra formació és la Lliga Democràtica, que es va registrar com a partit a principis d'aquest estiu, amb la politòloga Astrid Barrio com a presidenta, l'exdiputat de CiU José Nicolás de Sales com a vicepresident, Josep Ramon Bosch com a secretari general. L'exdirigent d'Unió, Eva Parera, que va ser una de les fundadores de la formació i regidora de Barcelona pel Canvi, va abandonar la formació el passat mes de setembre perquè el projecte pretenia "reviure CDC".

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Juan Jose García, Cunit, 20/05/2020 - 17:27

Para gobernar¿Qué?..¿Sus propias nóminas? Una parte,si conseguiran agarrarse a algo que flote,pero a la mayoría les
espera la muerte política por hipotermia.Afortunadamente.

#5 Masias , Mis posaderas , 20/05/2020 - 16:25

Yo lo tengo claro : Votaré al MUATGAP ( Mariquita el Ultimo. Agárrate a la Teta de la Genara Antes de que esto Pete )

#4 Marti, Barcelona, 20/05/2020 - 15:57

El problema es que el catalnisme ha quedat desprestigiat i desvirtuat per obra de la banda dels sediciosos i tot el desgavell que han creat amb la culminació de la pallasada del 1-O emulant aquella vergonya del sis d'octubre del 34. Com sempre son els personatges que lamentablement regeixen en cada moment els que protagonitzen l'enfonsament.

#3 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla daña el cerebro, 20/05/2020 - 14:28

"El catalanisme ha mort..."

No es cierto... lo que si ha muerto es "lo moderado..." que pudiera tener el catalanismo...
Lo que ahora campa a sus anchas es un fanatismo catalanista desnortado y muy peligroso...

#2 Daniel, Tokio, Texas, 20/05/2020 - 13:47

El país de demá se llama "dictadura global transnacional" y ya está muy muy cerca de implantarse. Y nos lo queríamos perder.