Política · 24 de Gener de 2014. 12:25h.

El Cesicat espiava

Puig reconeix que aquest organisme feia seguiment de persones a internet

El Cesicat espiava

Puig, durant la comissió

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha reconegut que el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) ha elaborat informes de seguiment de persones i moviments en "fonts obertes" a internet per encàrrec dels Mossos d'Esquadra -exceptuant un cas-. 

No obstant això, el seguiment de determinats "perfils" de persones i moviments per part del Cesicat per als Mossos s'ha fet informació "accessible a la xarxa", i Puig ha considerat que "no hi ha hagut excés en les funcions" de l'organisme, rebutjant així que aquest organisme pretengui "ser el CNI, ni té vocació de ser-ho".

Aquesta monitorització, filtrada per Anonymous, va ser la que va posar en el punt de mira el Cesicat, des d'on es van elaborar llistats de ciberactivistes. Alguns d'ells, de fet, van denunciar el seguiment davant l'Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya, la qual manté obertes diverses investigacions.

Tot i això, Puig ha negat que existeixin fitxers sobre el seguiment a diferetns persones o moviments, però el portaveu del PPC, Santi Rodríguez, li ha replicat que que "aquests fitxers i documents els tenim". Per la seva part, el socialista Ferran Pedret ha explicat que el seguiment s'ha estès a "mitjans de comunicació".

El diputat d'ICV-EUiA, Marc Vidal, li ha preguntat al conseller si "a aquest humil diputat l'està espiant el Cesicat". "Amb codi obert, amb fonts obertes i el posa en una llista que després el posa a disposició dels Mossos d'Esquadra?" i, en aquest sentit, ha apuntat que aquesta pràctica "fa pudor de delicte".

Puig, en el seu torn de resposta, ha explicat que l'únic informe que no ha estat encarregat pels Mossos d'Esquadra va ser "sobre un Congrés de CDC" però ha deixat clar que "no va tractar-se de cap tipus d'anàlisi polític". En aquest sentit, ha afirmat que "el Cesicat no espia", es dedica a fer "un seguiment de prevenció" d'iniciatives violentes. 

El passat 2013, segons dades facilitades per Puig, el Cesicat va intervenir en 1.953 incidents de seguretat electrònica registrats a Catalunya, dels quals 453 estaven relacionats amb la Generalitat, 140 amb administracions locals, uns 500 amb empreses privades, 350 amb universitats, 118 amb ciutadans particulars i 350 amb associacions i entitats.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#20 Jordi del Poble-sec, bcn, 26/01/2014 - 01:21

Encara hi han tontos de C,s que es queixen de l'espionatge quan ells, juntament amb el PP, son els primers en defensar la guerra bruta contra els moviments anticapitalistes.
Son els activistes de l'esquerra independentista i anticapitalista els que estan processats per defensar un mon més just.

#19 Jordi del Poble-sec, bcn, 26/01/2014 - 01:08

Això només és la punta de l'iceberg del control i seguiment que fan els poders públics dels ciutadans i organitzacions que qüestionen el sistema.
És la guerra bruta contra els moviments alternatius d'esquerra o anarquistes que volen canviar aquest capitalisme neoliberal cada cop més injust socialmen

#17 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 24/01/2014 - 20:13

El Cesicat se extralimita en sus funciones y actúa como una agencia de espionaje. El Govern lo utiliza como un instrumento más del proyecto separatista. Eso es lo que piensan los CIUDADANOS sensatos.

#15 mariap, bcn, 24/01/2014 - 19:12

I no hi hi ha cap dimissió?

#15.1 jajaja, jajaja, 24/01/2014 - 20:52

jajaja, ¡el chiste del día!

#13 JaviS, BCN, España , 24/01/2014 - 18:13

¡¡¡ Pero esto que es !!!.......

¡¡¡ Pero esto que es !!!!!!!