El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), Josep Carles Rius, han firmat al Parlament l’acord de col·laboració per a la utilització d’elements visuals identificatius per a tots els periodistes que cobreixen situacions on intervé la policia. En l’acte de signatura, el degà Josep Carles Rius ha anunciat que la Junta de Govern del Col·legi ha decidit exercir l’acusació popular per les agressions contra 33 periodistes durant les manifestacions anti-Bolonya del 18 de març passat.
El degà del Col·legi ha manifestat el seu respecte pel cos dels Mossos d’Esquadra i ha celebrat la signatura d’aquest acord de col·laboració, tot subratllant-ne la importància perquè fets com els del 18 de març “no es tornin a repetir”. Josep Carles Rius ha manifestat que aquell dia “es va vulnerar el dret a la llibertat d’informació” i per aquest motiu la Junta de Govern del Col·legi ha decidit exercir l’acusació popular per les agressions a 33 periodistes, i també en cada procés judicial que obrin els periodistes individualment.
El degà del CPC ha declarat que hauria preferit firmar aquest protocol “en un altre context”, tot afegint que “benvingut sigui” perquè és una "antiga reivindicació dels fotoperiodistes" i perquè "estableix les bases de la col·laboració" amb la policia per tal que es respecti l’exercici de la llibertat d’informació.
El conseller Joan Saura ha recordat que “policies i periodistes conflueixen en un mateix espai físic” en situacions de conflicte o tragèdies, i per aquest motiu ens dotem d’un protocol “que regula els àmbits d’actuació democràtica” de totes dues parts. El conseller d’Interior ha subratllat que l’objectiu és “millorar la llibertat d’informació, crear sinèrgies i complicitat”. Per aquest motiu l’aprovació d’aquest acord és “un pas qualitatiu endavant”, ha afegit.
L’acord signat avui és fruit de mesos de negociacions entre el Col·legi de Periodistes de Catalunya, encarregat de vetllar per les condicions en què els periodistes duen a terme el seu treball i de defensar específicament el dret a les llibertats d’informació i d’expressió, i el Departament d’Interior, com a garant de protegir el lliure exercici de tots els drets i llibertats de la ciutadania i de garantir la seguretat ciutadana.
Per formalitzar l’entrada en vigor d’aquest acord, el braçal que unifica els existents canviarà de color –serà butà o carbassa-- i durà l’identificatiu PREMSA-PRESS. A més, portarà incorporada una butxaca per introduïr un carnet amb les dades del periodista o reporter gràfic (fotografia, nom i cognoms, mitjà si s’escau, organització i data de caducitat).
Un altre element visual d’ús voluntari que ha estat acordat és l’armilla o peto, que els professionals podran usar si ho consideren necessari. L’armilla tindrà unes característiques similars al braçal: del mateix color i l’indicatiu de PREMSA-PRESS, però sense incorporar les dades del portador.
El nou braçal anirà acompanyat d’una assegurança voluntària, que cobrirà l’assistència jurídica i danys físics i materials. El braçal és per a tots els periodistes, col·legiats o no, i el Col·legi assumeix la responsabilitat de tenir un registre dels portadors.