Publicitat
Política · 4 de Juny de 2012. 17:22h.

El Consell de Garanties Estatutàries veu il·legals les retallades en sanitat del PP

Considera que són inconstitucionals i vulneren competències de la Generalitat

El Consell de Garanties Estatutàries veu il·legals les retallades en sanitat del PP

La ministra de Sanitat, Ana Mato, amb el conseller Boi Ruiz, en una imatge d'arxiu

El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya ha dictaminat que diversos preceptes del Reial decret llei de mesures urgents sobre sanitat, impulsat pel Govern espanyol, són contraris a la Constitució i vulneren competències de la Generalitat.

PSC, ICV-EUiA i ERC havien demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, en entendre que la reforma sanitària del Govern de Mariano Rajoy vulnera drets fonamentals i envaeix competències de la Generalitat.

El Consell de Garanties Estatutàries ha acordat per unanimitat estimar que el reial decret llei de "mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seves prestacions" es contradiu amb tres articles de la Constitució i dos de l'Estatut. D'entrada, l'òrgan consultiu considera que el reial decret vulnera l'article 86.1 de la Constitució, ja que "no compleix el requisit constitucional de l'extraordinària i urgent necessitat".

Segons aquest precepte constitucional, el Govern pot recórrer a la fórmula del decret llei només "en cas d'extraordinària i urgent necessitat" sense afectar "l'ordenament de les institucions bàsiques de l'Estat, als drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el títol I (de la Constitució), al règim de les Comunitats Autònomes ni el dret electoral general ".

El Consell de Garanties creu que l'article 1 del Reial decret, que modifica una llei del 2003 sobre cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, xoca amb dos articles constitucionals. En concret, considera inconstitucional l'article del Reial decret que regula l'assistència sanitària als estrangers "no registrats ni autoritzats com a residents", que només seran atesos a urgències per malaltia greu o accident, i durant l'embaràs, part i postpart, encara que els menors de 18 anys rebran la mateixa assistència mèdica que un nen espanyol.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#4 Javier16666, Barcelona, 05/06/2012 - 15:42

Les retallades en sanitat que ha fet CiU de mutu propi sí que son constitucionals? Aquestes no vulneren cap dret?
Apa!! home... A CiU NO LI IMPORTEN LES PERSONES (a no ser que siguin de C o de U). NOMÉS L'INTERESSEN LES COMPETÈNCIES, EL PODER, I EN CONSEQÜENCIA, EL DINER.
Ajjj. QUANTA HIPOCRESIA

#2 pepe, andorra, 04/06/2012 - 18:51

con q entusiasmo se dedican algunos a derruir el edificio de España, el problema de algunos sueños, es q se pueden convertir en pesadilla. Claro q si yo ganara la pasta q ganan estos y no hubiera pisado la SS en mi vida, tambien haria lo mismo. Eso por no hablar de los petrodolares q les llegan.

#1 DLM, Barcelona-España, 04/06/2012 - 17:52

Ya se han ganado el sueldo......
En lugar de arrimar el hombro para salir del pozo en que nos hemos metido entre todos, seguimos pagando organismos que se entretienen en poner palos a las ruedas y dificultar cualquier iniciativa del Gobierno de España.