Publicitat
Política · 9 de Setembre de 2010. 16:10h.

El Constitucional dóna una treva a Catalunya

El TC desestima els recursos contra l'Estatut de l'Aragó, el País Valencià i les Illes Balears

El Constitucional dóna una treva a Catalunya

María Emilia Casas, presidenta del TC, en una imatge d'arxiu

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat els recursos contra l'Estatut que van presentar l'any 2006 els governs de l'Aragó i les Illes Balears referents als fons de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. La disposició addicional tretzena de l'Estatut recull que els fons propis de Catalunya situats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i l'Arxiu Reial de Barcelona "s'integren en el sistema d'arxius de Catalunya".

L'article afegeix que per la gestió eficaç dels fons comuns amb altres territoris de la Corona d'Aragó la Generalitat ha de col·laborar amb el Patronat de l'Arxiu i amb les comunitats autònomes que hi tenen fons. La resolució del Tribunal Constitucional ha comptat amb el vot particular contrari del magistrat Jorge Rodríguez-Zapata.

El govern de l'Aragó va presentar el recurs en considerar que amb la disposició addicional tretzena de l'Estatut Catalunya s'apropiava d'una part dels fons de la Corona d'Aragó a l'integrar-los en el sistema d'arxius de Catalunya i reclamaven una gestió compartida entre totes les parts.

Per la seva banda, el govern balear va interposar un recurs en entendre que la disposició de l'Estatut català vulnerava l'Estatut balear pel que fa a la gestió de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

L'Alt Tribunal també ha rebutjat el recurs presentat per la Generalitat Valenciana contra diversos articles de l'Estatut i contra la disposició addicional setena, que tracta sobre la consideració dels tributs estatals cedits.

El recurs de la Comunitat Valenciana ha estat rebutjat gràcies als vots del bloc progressista -format per la presidenta Maria Emilia Casas i els magistrats Elisa Pérez Vera, Pascual Sala, Eugeni Gay i Manuel Aragó- i el del conservador Guillermo Jiménez, vicepresident del tribunal.

L'alt tribunal encara ha de resoldre tres recursos més contra l'Estatut, impulsats pel Defensor del Pueblo i els governs de Múrcia i la Rioja.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 MARC-SABATES FAN, MARC-SABATES, 11/09/2010 - 06:06

VISCA MARC-SABATES LLIURE!!!

#23 josep, bcn, espanya, 10/09/2010 - 18:26

MARC-SABATES.COM (REPUBLICA CATALANA //*//)
Cultura pròpia: el yeli, ametlles al casament, llengua pròpia: el caló, història pròpia i tint.. un poble perseguit... es per això Sant Cosme o San Roc o algún d'aquest. una nació formada per gitanos?

#22 Miquel, BCN, 10/09/2010 - 18:22

Recordeu: NO col·laboreu amb els espanyols, ni amb el TC, ni amb el Defensor del Pueblo, a esborrar Catalunya del mapa **** Tapeu-vos la E de la matrícula amb el CAT **** http://rcstatic.cat/img/8712/catmat.jpeg

#21 MARC-SABATES.COM, REPUBLICA CATALANA //*//, 10/09/2010 - 12:17

VISCA LLUIS COMPANYS
VISCA CATALUNYA LLIURE
AMB JOAN LAPORTA

#20 f, BCN, 10/09/2010 - 11:51

Seguro que por lo menos los aragoneses acataran la ley, no como los catalanes que siguen siendo "especiales" y montan numeritos como la no manifestacion del 1 millon.

VIVA ESPAÑA VIVA EL REY VIVA EL ORDEN Y LA LEY.

El Marc-spam éste es un disco rallado ¿no?