Publicitat
Política · 3 de Juny de 2019. 20:51h.

El declivi de l'antiga Convergència

CiU manava el 2011 a la Generalitat, a l'Ajuntament de Barcelona i a les quatre diputacions

El declivi de l'antiga Convergència

La transformació de l'antiga Convergència, que ha experimentat diversos canvis de nom en els darrers anys -CDC, PDeCAT, JxCat- ha comportat en si mateix una gran pèrdua de poder territorial i influència del partit arreu. El canvi no només s'ha produït en les sigles, també en el discurs, molt més focalitzat en la independència, deixant de banda els eufemismes "dret a decidir" o "Estat propi".

L'estratègia seguida pels exconvergents ha propiciat una davallada en els resultats electorals, amb una significativa pèrdua de representació a les institucions públiques.

CiU, liderada per Artur Mas, va ser la gran vencedora de les eleccions catalanes l'any 2010, amb 62 diputats. Convergència, tot i que no va arribar a la majoria absoluta, va acabar amb la possibilitat de reeditar un tercer tripartit i Mas va esdevenir president de la Generalitat.

Duran i Lleida va liderar l'any 2011 una fita històrica de CiU en unes generals, quan, contra tot pronòstic, va avançar el PSOE, passant de 10 a 16 escons i superant la barrera simbòlica del milió de vots. Per primer cop, CiU es va proclamar guanyadora en unes eleccions generals a Catalunya, aconseguint grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats.

CiU va governar les quatre diputacions l'any 2011, el mateix any en què va obtenir una altra victòria històrica en una de les places més disputades de la política catalana, la ciutat de Barcelona. Amb Xavier Trias al capdavant, CiU va acabar amb l'hegemonia socialista al Consistori barceloní i Trias va esdevenir alcalde de Barcelona després de 32 anys de governs socialistes.

Quatre anys més tard, a les municipals de 2015, tot i perdre el control de l'Ajuntament de Barcelona, CiU va revalidar els resultats essent la primera força en totes les diputacions.

L'any 2019 ha estat ben diferent pels neoconvergents. En les darreres municipals Junts per Catalunya ha perdut més de 100.000 vots en el conjunt de Catalunya, quedant en tercera posició després d'obtenir 518.574 vots. JxCat també s'ha desplomat a la ciutat de Barcelona, convertint-se en la cinquena força política al saló de plens de la capital catalana, on ha perdut cinc dels deu representants que va aconseguir Xavier Trias el 2015.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Benet , Barcelona, 04/06/2019 - 09:18

El dia que Pujol es va trencar amb en Miquel Roca, va començar l'esquerda de CDC i es va anar engrandint amb el nomenament del succesor, el tal Mas Gavarró. Varen fabricar un "lider de laboratori" i l'experiment va sortir fatal, doncs el personatge es va convertir en un veritable destructor de la coalició, del partit i de la societat catalana