Publicitat
Política · 20 de Juny de 2010. 12:08h.

El declivi d'ERC va començar amb el no a l'Estatut

Un estudi del sector afí a Carod condueix als republicans al punt de partida

El declivi d'ERC va començar amb el no a l'Estatut

Carod i Puigcercós, en una imatge d'arxiu

Un estudi elaborat per sectors d'Esquerra afins a Carod-Rovira a partir dels sondejos del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat sembla demostrar que no han estat el pragmatisme i la moderació els que han provocat el declivi electoral d'aquesta formació política, sinó la suposada deriva que ha vingut adoptant ERC a partir de l'estiu del 2006, després el seu rebuig al nou Estatut, segons informa La Vanguardia.

L'estudi parteix d'una constatació: a principis d'aquesta dècada, un sector de l'electorat català que votava el PSC a les eleccions generals ja CiU o ERC a les autonòmiques - 350.000 votants-hauria trobat a Esquerra l'opció idònia, mentre "nacionalista i d'esquerres", capaç d'aglutinar també a" autonomistes i federalistes "al voltant d'un programa de govern. La prova? Els òptims resultats d'ERC en els comicis catalans del 2003 i en les immediates legislatives del 2004. No obstant això, set anys després, Esquerra no ha aconseguit fidelitzar a aquest electorat, i el seu retrocés - accentuat per l'impacte de la crisi sobre el Govern-sembla conduir als republicans al punt de partida.

La hipòtesi de l'estudi es basa en el contrast entre els successius resultats d'ERC (o les seves expectatives en els sondejos) i els diversos avatars que han esquitxat la peripècia d'Esquerra en els últims set anys. Així, per començar, es destaca que ni el pacte amb el PSC el 2003 ni la participació pragmàtica al Govern van tenir un cost polític immediat per a ERC. La situació es va mantenir estable - amb índexs de fidelitat electoral propers al 75%-fins a la primavera del 2006 (tot i l'excursió de Carod a Perpinyà o el seu posat amb una corona d'espines). El declivi es va produir només a partir del rebuig d'Esquerra al nou Estatut, quan es van imposar les tesis maximalistes. I la prova d'això és que l'octubre del 2006 (veure quadre adjunt) les expectatives electorals d'ERC van caure substancialment i ho van fer a favor de CiU a les catalanes i del PSC a les generals.

Certament, els republicans van salvar els mobles a les autonòmiques del 2006 - només van perdre dos punts i dos escons-i van semblar estabilitzar les pèrdues després de la formació del nou Govern tripartit. No obstant això, les sacsejades internes i una estratègia d'independentisme testimonial que arribaria una de les seves màximes expressions a principis del 2008 van tornar a accentuar el deteriorament. Els indicadors dels sondejos i els pèssims resultats d'ERC al març d'aquest any - quan va perdre cinc dels seus vuit escons-van reflectir les conseqüències d'una "fugida a l'estratosfera" que ignorava l'autèntic dilema dels votants catalanistes de centreesquerra: qui governaria a Madrid. En aquests comicis, la "meitat dels votants que va perdre ERC van anar al PSC i una quarta part a CiU".

L'evolució posterior és eloqüent: el maig del 2010, menys de la meitat dels electors d'ERC tornaria a repetir el seu vot a les autonòmiques i només una tercera part ho faria a les generals. Aquesta perspectiva confirmaria, segons el parer dels autors de l'informe, que el problema d'ERC no és de "catalanitat sinó de credibilitat". Yde aquest motiu el fonamentalisme independentista de Joan Carretero a penes es beneficiï de les pèrdues d'ERC. Però hi ha més evidències: a mesura que ERC va perdent bocins del seu electorat més moderat, la fesomia dels seus votants canvia; fins al 2006, més de la meitat dels electors d'ERC eren partidaris d'una Espanya federal, però a partir de llavors s'imposen els partidaris de la independència. És a dir, ERC "no ha perdut el vot independentista sinó el federal". La magnitud de la decepció es reflecteix en la sospita que molts d'aquests electors només van votar un cop a ERC.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#15 EX-votant ERC, Lleida, 21/06/2010 - 19:38

El declivi d.ERC comença des del primer moment que s'enganxen a la mamella i li troben el gustet. Èticament han demostrat ser uns deficients morals. L.alcalde de Vilaller i el seus intents de requalificació en són un clar exemple...

#14 Carles, Puigcerdà, 21/06/2010 - 13:58

El declivi va començar en el moment que esquerra, es va convertir en subordinat del psoe, aquesta es la realitat, mai un partit m'havia fet tant de mal com vau fer vosaltres.

#13 Jaume, Terrassa, 21/06/2010 - 10:08

VOTAR PUIGCERCÓS = VOTAR MONTILLA

VOTAR ERC = VOTAR PSC/PSOE

#12 Miquel, BCN, 20/06/2010 - 23:51

El declivi d'Esquerra (abans ERC) va començar quan van entregar "la clau" als espanyols a canvi de "la cullera"

#11 Mariona, Barcelona, 20/06/2010 - 20:40

El declivi d'ERC va començar en el mateix moment que varen signar el primer Pacte del Tinell, que ha saber que van signar no s'ha sabut mai n'hi el per que el pscPSOE els te tan enganxats.