Publicitat
Política · 10 d'Octubre de 2009. 10:29h.

El doctor Broggi es passa a Reagrupament

El cirurgià fa una crida perquè "els independentistes s'apleguin en una candidatura unitària"

El doctor Broggi es passa a Reagrupament

Moisès Broggi, amb la seva dona, durant un homenatge amb Pasqual Maragall encara de president

El cirurgià Moisès Broggi, a qui l'any passat fou concedida la medalla d'or de la Generalitat de Catalunya, s'ha associat a Reagrupament. Broggi ha afirmat que "Reagrupament és l'única via eficaç d'arribar a la independència" i que cal que tots els independentistes s'apleguin en una candidatura unitària.

Rut Carandell ha donat la benvinguda a Broggi i li ha agraït "el seu compromís", a més de destacar "la llarga trajectòria de defensa de la catalanitat del doctor i de servei a les persones per mitjà de la ciència".

Moisès Broggi va néixer el 1908 a la ciutat de Barcelona. Va estudiar medicina a la UB, on es llicencià el 1931 sota la direcció d'August Pi i Sunyeri Joan Trias i Pujol, on s'especialitzà en cirurgia. L'any 1966 va esdevenir membre dela Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual en fou nomenat president el 1980.

L'any 1981 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya, i així mateix també ha estat guardonat amb la Medalla d'Or de Barcelona. El juliol de 2008 també fou guardonat amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya en reconeixement a "la seva dilatadai prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social". També l'any 2008 va ser guardonat amb la medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Durant la Guerra Civil Espanyola va participar en el bàndol republicà, implicant-se en l'equip mèdic de les Brigades Internacionals. Al finalitzar la guerra va ocupar una plaça a l'Hospital de Vallcarca de Barcelona, per esdevenir posteriorment cirurgià de l'Hospital Clínic. Fou destituït, però, de tots els seus càrrecs oficials sent sotmès a un procés de depuració per part del règim franquista.

Broggi continuà, però, amb la seva tasca professional, primer a Terrassa i posteriorment en diversos centres de Barcelona, destacant per la seva tasca assitencial. Al llarg de la seva carrera fou nomenat President de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i fou membre fundador de l'Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 1985.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#34 Jaume, Londres, 23/10/2009 - 20:40

Brillant !

#33 http://albert-bir.blogspot.com, Barcelona, 11/10/2009 - 12:40

Excepcional incorporació!

#32 Papitu, Sant Pol, 11/10/2009 - 12:00

Quin honor per a reagrupament ! El doctor Broggi ha estat per a mi un referent intel.lectual i de dignitat que sempre m´acompanyarà tota la vida.
Llegiu les seves memòries, valen la pena.

FERMS PER LA INDEPENDÈNCIA !

#31 Jaume Morera, Barcelona, 10/10/2009 - 23:37

Algú mes???. Doncs que s'afanyin a convocar el referendum...

#30 Josep, Arenys, 10/10/2009 - 20:53

En Broggi té força visió de futur...! Visca la Independència...! (ex-votant del PSC-PSOE)