Publicitat
Política · 14 de Gener de 2020. 14:24h.

El dret a decidir no val a Tortosa

L’Ajuntament descataloga el monument franquista del riu Ebre, que els ciutadans havien votat mantenir

El dret a decidir no val a Tortosa

L’Ajuntament de Tortosa (Baix Ebre) ha aprovat al ple municipal la descatalogació del monument franquista del riu Ebre, amb un total de vint vots a favor i un en contra, el de l’únic regidor de Ciutadans al consistori. La moció demana retirar el monument del catàleg patrimonial del POUM, on hi va ser inclòs el 2007, com a element històric de la ciutat.

Tots els partits, excepte C’s, ha donat suport a la mesura, des de Junts per Catalunya i el PSC, que formen el govern local, fins a ERC, Movem Tortosa i la CUP, a l’oposició. En les diferents intervencions, els portaveus dels grups municipals han celebrat que aquest sigui el primer pas per aconseguir la retirada del monument.

Tot i això, des del govern han reiterat que l’Ajuntament no té competències per retirar el monument —ni tampoc finançament— i que han de ser la Generalitat i el Govern espanyol els que facin efectiva la retirada. De fet, el que cal determinar ara és quina de les dues administracions té la propietat sobre el monument.

Membres de la Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes han assistit al ple i han celebrat la decisió. En canvi, des del grup de Ciutadans han criticat que no s’estigui respectant el que va votar la majoria dels ciutadans de Tortosa a la consulta de l’any 2016. En aquella consulta, on calia triar entre retirar del monument o mantenir-lo però reinterpretar-lo, va guanyar la segona opció de forma clara, amb un 68% dels vots.

Un total de 5.771 persones van votar a favor d’aquesta opció, mentre que 2.631 (un 31,25%) ho van fer a favor de retirar-lo. La participació va situar-se en un 29,73% del cens. La consulta va ser impulsada pels partits CiU, ERC, PSC i Movem Tortosa. La CUP i el PP s’hi van oposar, tot i que per raons contraposades. Els primers creien que incomplia la llei de la memòria històrica, mentre que des del PP defensaven que s’havia de mantenir el monument.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#4 Juli Loras, Tortosa, 16/01/2020 - 17:24

Informeu-vos, tanoques. Qui manté el monument franquista de Tortosa són bàsicament JxCat i ERC. I aquí no hi ha dret a decidir que valga: tombar el "mamotreto" és complir la llei.

#3 Irene, Tortosa, 15/01/2020 - 15:50

No sé voto mantenerlo, si no para modificarlo. No manipules

#2 Viriato, Tartareu, 14/01/2020 - 19:13

Se supone que también pedirán el derrocamiento del pont del estatal reconstruido por las fuerzas nacionales.

#1 Santi, Barcelona, 14/01/2020 - 15:13

Aquest es un petit exemple del que seria d'aquest pais si els sediciosos haguessin triumfat en el cop del 2017. Ja hi ha precedents en el 1934 que aqui es va implantar una dictadura salvatge donant la responsabilitat de l'ordre públic als facciosos germans Badia que es passejaven amb cotxe guardnits amb fusells a l'estil gangsteril de Chicago.

#1.1 Soloesmiopinion, Tabarnia, 14/01/2020 - 21:35

I que dir dels "simpàtics" Escamots d'Estat Català/ERC, a la imatge de les joventuts mussolinianes.