Publicitat
Política · 8 d'Octubre de 2009. 19:20h.

El fantasma del 23-F empaita el PSC

La polèmica entre Múgica i Pujol esquitxa els socialistes catalans

La polèmica entre Jordi Pujol i Enrique Múgica arran dels sondejos que va fer el PSOE abans del 23-F entre les forces armades per a substituir Adolfo Suárez per un militar poden esquitxar, de retruc, al PSC. El mateix expresident de la Generalitat va recordar aquest dimecres un episodi que "sap tothom", però a l'hora de llegir el llibre de Javier Cercas sobre l'intent de cop d'estat -"Anatomia de un instante" (Mondadori)- va interrompre la lectura dient que "no segueixo perquè ara surten uns noms que no tinc ganes de ficar sobre la taula".

Pujol, tanmateix, va al·ludir en un parell d'ocasions al llibre dels periodistes Andreu Farràs i Pere Cullell -"El 23-F a Catalunya" (Planeta)- que descriu també "el dinar de Lleida" entre l'aleshores governador militar, Alfonso Armada, un dels implicats en el cop; l'actual Defensor del Pueblo, Enrique Múgica; el llavors alcalde de Lleida, Antoni Siurana, i Joan Reventós.

Els autors, en efecte, es refereixen a partir de la pàgina 89 "al que després seria famós dinar d'Armada amb Enrique Múgica, Joan Reventós i Antoni Siurana, on, segons destacats polítics no socialistes, el general va rebre l'oferta de presidir un govern de coalició".

També recorden una entrevista amb Alfonso Armada, publicada al diari El País el 1.995, on el general dóna la següent versió: "Siurana, l'alcalde de Lleida, amb qui jo em portava molt bé, ve un matí, em truca i em diu si vull anar a casa seva a dinar amb uns amics".

I després, Armada afirma: "En aquest dinar, Múgica em va preguntar sobre Sabino Fernández Campo: 'Què en pensa vostè de Sabino?'. Em va preguntar per Sáenz de Santamaría, per algun altre militar. No van parlar ni de cops ni de govern". Segons el general, "els socialistes van venir a examinar-me, a veure si servia o no servia. És la impressió que en vaig treure. El que recordo molt bé és que jo vaig estar gallec, gallec".

Farràs i Cullell asseguren en el seu llibre que, d'altra banda, "Joan Reventós va confirmar bona part de la versió d'Armada: 'Qui volia fer la visita va ser Múgica, i a mi se'm va fer la indicació que l'acompanyés. La impressió que vam tenir Múgica i jo de l'Armada és que era un home preparat, intel·ligent, que sabíem que tenia una relació amb el Rei per sobre del que seria normal".

Afegeixen que "Es fa evident que des del partit socialista hi havia interès per conèixer millor Alfons Armada", i es refereixen de nou a la versió de Joan Reventós: "Era un sondeig -confirma Reventós- per veure quin tipus d'home era, de quin calibre. A mi em van convocar per tenir dues versions. Però se li ha donat una versió desmesurada. Les relacions amb oficials d'alta graduació de l'Exèrcit les teníem tots".

Antoni Siurana, quan era conseller de la Generalitat
Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 josepxicot, Barcelona, 27/03/2015 - 23:17

No ès gents extrany,el PSOE,va estar darrera del
cop d ´estat contra la II República el 1934,amb els
separatistes catalans i els del PCE.Ja tenen expe
riència.El poder per sobre de tot.

#13 Guillem de Varòic, Varòic, 09/10/2009 - 10:19

Els PSOEcialistes fan com quant la dona t'enxampa al llit follant amb la seua millor amiga: "no és el que sembla!"

#12 Josep-Empordà, Palafrugell, 09/10/2009 - 10:15

El que és maravellos és que hi hagi qui justament ara vagi descobrint que el PSOE (i per tant el PSC) son partits totalitàris. Potser és perqué hi ha que només llegeix el TBO...ui! volia dir el Periodico.

#11 Josep M., Sabadell, 09/10/2009 - 10:14

No entenc la polèmica perquè és el mateix que diu el Cercas en el llibre d'aquest any i l'Oneto en els que ha dit en els darrers anys.

#10 Joan T., Barcelona, 09/10/2009 - 08:18

Quin era el lema dels sociates aleshores? CIEN AÑOS DE HONRADEZ !!!