Publicitat
Política · 27 d'Agost de 2010. 16:25h.

El fitxatge més il·lustre de Solidaritat

Toni Strubell, primera personalitat intel·lectual de Reagrupament que se'n va amb Laporta

El fitxatge més il·lustre de Solidaritat

Toni Strubell, en una imatge d'arxiu

La incorporació de Toni Strubell a Solidaritat Catalana suposa un cop per a Regrupament perquè era una de les personalitats més il·lustres de la formació de Reagrupament. De fet, l'aproximació d'Strubell ha estat progressiva perquè a principis d'agost ja va presentar Joan Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran en el primer acte a Girona malgrat el distanciament creixent d'aquests amb l'exconseller de Governació.

Toni Strubell, que ha tingut un paper fonamental en el retorn dels Papers de Salamanca com a promotor de la Comissió de la Dignitat, havia participat també en assemblees de Reagrupament. En la segona assemblea, l'octubre del 2009, va afirmar per exemple en una entrevista amb e-notícies respecte a Reagrupament que "aquest país necessita un revulsiu" i que la formació de Joan Carretero era "una alternativa molt clara".

Nascut a Oxford l’any 1952, fill d’anglès i catalana. Va fer la carrera de Llengües Romàniques (francès, català, castellà) a la Universitat d’Oxford (1971-1974). L’any 1978 es va desplaçar a Olot on crea un programa a Ràdio Olot. L’any 1981 es desplaça, ara a Euskadi, on treballa a la Universitat de Deusto (seu de Donostia) on imparteix classes de Filologia Anglesa. També ha donat i organitzat cursos a la Universitat Catalana d’Estiu (“Pensament mític” el 1994 i “País Basc” 2001) i sobre Traducció a l’Escola Oficial d’Idiomes de Gipuzkoa.

L’any 1988 comença a col·laborar a El Punt de Girona, on ha escrit centenars d’articles, i per al qual realitzà el joc educatiu El Savi l’any 1994 (22.000 exemplars venuts) i les Efemèrides, publicades a partir de 1998. Als primers anys 90 realitza diverses col·laboracions per a la BBC Londres, la Ràdio Pública Australiana i les revistes El Temps i Presència.

L’any 1996 publica, juntament amb Carles Llorens i Josep M. Solé i Sabaté “Sunyol, l’altre President afusellat”. A la primavera de 1997 publicà l’assaig “El cansament del catalanisme” (La Campana). L’any 1998, contractat per l’Editorial Barcanova, fa un volum de l’Antologia Oficial La Col·lecció del Centenari del FC Barcelona, sobre “Les Penyes del Barça” i l’any 2000 publica la biografia sobre el teòric del catalanisme d’esquerres “Josep Roca i Ferreras i l’origen del nacionalisme d’esquerres”. També ha estat coautor d’una guia de Catalunya publicada    en anglès    i del    llibre    “Exercir l’autodeterminació”.

Darrerament ha publicat una sèrie de llibres col·lectius com “L’autoestima dels catalans. Un valor a recuperar” (2005) amb V. Alexandre, Q. Gibert... i “Les mentides del PP” (2003 Angle). Va publicar “Un català entre bascos” (2006 La Campana) . Ha preparat un treball sobre la memòria històricacol·lectiva amb la UB. També ha publicat una obra de teatre “Isabel 5 hores” sobre la primera sindicalista catalana Isabel Vilà i ha impulsat la redacció i tramesa d’un Nou Missatge als Irlandesos, que fou lliurat al Consolat irlandès de BCN. Actualment treballa en una Antologia dels articles i discursos del teòric del nacionalisme català Josep Narcís Roca i Farreras. Ha participat en diverses edicions de les Jornades de Llengua i literatura catalanes.

L’any 1990 entra a formar part de l’executiva d’ERC com a representant per les comarques de Girona. L’any 1996 forma part de la directiva dels Amics de Josep Sunyol i organitza un homenatge a Josep Sunyol a Guadarrama en ocasió del 60è aniversari del seu afusellament. L’any 2000 organitzà un Homenatge a Lluís Companys a Irun que aplegà 4000 persones. També va participar en la creació de la Comissió de la Veritat a València (2007). Acaba de publicar el llibre “El moment de dir prou. La manifesta incompabilitat amb Espanya” (Ed. Pagès) prologat per Francesco Cossiga.

Actualment és coordinador del Secretariat de la Comissió de la Dignitat. Toni Strubell treballa actualment a la Universitat de Deusto (Seu de Donostia) i escriu a El Punt. Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2003.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#11 Meliq Salau, Reus, 29/08/2010 - 12:23

Des del Pentapartit es pretén atiar els atacs entre les dues candidatures per a la Llibertat Nacional. Els catalans no caurem pas en aquest parany. Els votants d'SC i d'RC recomanarem votar l'un a qui no vulgui votar l'altre

#10 Núria, bcn(cat), 29/08/2010 - 11:01

Anem malament si carreguem sistemàticament contra la gent valuosa d'aquest pais, si aquest home no és un intel.lectual, qui ho es? necessitem gent per construir, no per dinamitar-ho tot com feu alguns.

#9 pepito, barcelona, 28/08/2010 - 11:35

¿pero este no eses vividor que publica estudios en la uoc (que no paga el claro...) que dan risa y que dicen que el 99,99% quieren la independencia. jajajajajaja
otro friki más jajajajajaja

#8 Matilde, Mollerussa, 28/08/2010 - 10:13

Qualificar Strubell d'intel·lectyal és, si més no, agosarat. De fet crec que R.cat s'ha tret un pes del damunt iamb la seva marxa. Strubell fa pagar molt car el seu suport. Això ja ho sabem de cert.

#7 jordi rosell, reus, 28/08/2010 - 08:49

Lidia, com saps que es al 1, si encara no s'han fet les primaries?
El lloc on vagi ho decidirá la votació que facin els afiliats.
Aquest es el detall pel que vaig donar-me de baixa a Reagrupament
Independencia per damunt de tot, pero també democràcia..