Política · 3 de Març de 2020. 18:48h.

El 'general' del PSC

Josep Maria Sala, l'home que ha deixat més petjada al partit dels socialistes catalans

El 'general' del PSC

Si el PSC té capitans -que els tenia- Josep Maria Sala era el general. O més aviat el pare polític d'una generació que va manar -i molt- en el partit dels socialistes catalans: Antoni Santiburcio, Xavier Soto, Joan Ferran. Fins i tot Montilla i Miquel Iceta, que procedeixen del Baix Llobregat, són deixebles seus.

Sala va presentar aquest dilluns el seu llibre "Moments del socialisme català" (Fundació Campalans) que sense ser una història del partit, ni tan sols les memòries, és almenys una crònica personal. La sala d'actes de la seu del PSC al carrer Pallars -que va substituir fa mesos a la històrica del carrer de Nicaragua-es va quedar petita.

Com va advertir l'expresident José Montilla, durant els últims 30 anys, "Josep Maria Sala sempre ha estat i el seguim necessitant". Montilla va advertir que "els partits polítics no s'improvisen" i va criticar els "lideratges messiànics" en al·lusió a Puigdemont.

En la seva opinió, Sala s'ha caracteritzat per la seva "lleialtat al partit". No endebades va ser un dels condemnats pel cas Filesa però si l'autor d'aquest reportatge hagués de posar la mà al foc per un polític, seria per a ell: si es va embutxacar diners, no va ser a la seva butxaca sinó a la del partit. L'altre era Jordi Pujol però millor deixar-ho córrer ara.

L'exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Manuela de Madre, afligida de fibromiàlgia des de fa anys, va rememorar com la va fitxar d'alcaldable "fa 34 anys" en un despatx "amb un sofà de polipell". De Madre va revelar que Josep Maria Sala "té dues passions: el partit i la jardineria" i que "els jardins, com les persones, demanen respecte i cura".

whatsapp-image-2020-03-03-at-19.00.25.jpeg

L'actual president de PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que "l'esforç d'escriure sempre és d'agrair" i va explicar com al partit va arribar després de "lectures desordenades de marxisme i socialisme". Iceta va començar a militar a l'agrupació de Gràcia on -va explicar per subratllar el perfil catalanista de l'PSC- ja hi havia als lavabos "un cartell que deia: Felip V". "El PSC -va afegir- no ha estat mai un partit antiespanyol". "No ens veuran ni una mala paraula, ni un gest ni un menyspreu pels altres pobles d'Espanya".

Josep Maria Sala va confessar, per la seva banda, que va escriure el llibre entre pins a Castelldefels entre juliol i agost del 2019 com una "reivindicació orgullosa del PSC". "La majoria de partits del 79 han desaparegut: i PSUC, UCD, Aliança Popular, Convergència; només Esquerra i el PSC seguim aquí". També va llançar una profecia: "el PSC i ERC ens disputarem l'hegemonia en el futur perquè representem les dues ànimes de Catalunya".

I va posar deures a la militància i a la resta de dirigents: "consolidar el govern de Pedro Sánchez, que Miquel Iceta sigui president de la Generalitat, consolidar-nos en territoris que teníem i recuperar alcaldies perdudes, inclosa la de Barcelona, amb Jaume Collboni".

Sala va demostrar una memòria prodigiosa per recordar noms d'històrics dirigents del partit -alguns dels quals ja no estan- i ha confiat que Iceta arribés a president de la Generalitat. "S'ho mereix i s'ho ha guanyat però sobretot perquè Catalunya mereix sortir d'aquest bucle del procés". / Un reportatge de Xavier Rius

6 Comentaris

#6 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 03/03/2020 - 22:41

Para libros este: https://www.casadellibro.com/libro-psc-historia-de-una-traicion/9788423431366/11240853

#5 A.Bcn, Barcelona, 03/03/2020 - 20:06

Doncs aneu-vos fent a la idea que ERC us passara la ma per la cara perque molts dels que hem estat votant al PSC o als comuns acabarem votant altres opcions. Ja n'hi ha prou de consentir i justificar totes les marranades dels independentistes.

#4 M Pilar, Barcelona, 03/03/2020 - 19:58

El respeto que demuestra por Josep M Sala es bien merecido. Que se cumpla su predicción es deseable.

#3 Uno que os lee, Al sur de Waterloo, 03/03/2020 - 19:58

Sr Rius, comprendo que en las actuales circunstancias para un anti-indepre cualquier agujero sea trinchera, pero el Sr Sala no es más que un acreditado mangante de fondos públicos: prestar oídos a este tipo (¡que encima es del PSC, el partido más dañino para Cataluña con permiso de ERC!) es un error. Y la sala estaba "abarrotá". Porca miseria!

#2 DEMANAT ENFRUNES, DARRERA ELS INDEPES, Barcelona, 03/03/2020 - 19:53

Mentres tant que el PSC, NO SIGUI CAPAÇ
de MARCAR PERFIL PROPI, devant els indepes
NO DISPUTARA RES DE RESS
en tot cas s'anira a fer punyetes, amb merits propis

Resulta MOLT PENOS, el paperam del PSC, per els votants socialistes