Publicitat
Política · 28 d'Abril de 2014. 19:28h.

El Govern busca una consulta "tolerada"

Mas vol evitar eleccions el 9 de novembre

El Govern busca una consulta "tolerada"

Una imatge d'arxiu d'Artur Mas en un col·legi electoral (Foto: Rubén Moreno)

El Govern intenta convocar una consulta "tolerada" després del no del Congrés dels Diputats el passat dia 8, segons ha sabut e-notícies de fonts de l'Executiu. "Hi ha prous mecanismes perquè si no és aprovada per l'Estat, sigui almenys tolerada", han explicat.

La celebració d'una consulta "tolerada" permetria a l'Executiu sortir de l'atzucac després del compromís del president de la Generalitat, Artur Mas, de convocar a les urnes per al proper 9 de novembre i evitar, de retruc, unes eleccions anticipades que poden significar un eventual càstig electoral per a CiU.

El principal escull continua sent, tanmateix, el Govern de Madrid que no vol ni sentir a parlar d'una consulta que equiparen a un referèndum d'autodeterminació. Fins i tot malgrat que més d'un conseller ha intentat desbloquejar la situació amb contactes discrets, si no amb el Govern amb sectors mediàtics i empresarials de Madrid.

Mas, de fet, ha llançat diversos missatges els darrers dies sobre aquesta consulta tolerada. El passat dia 22, en l'entrevista amb la nova televisió d'El Punt-Avui, ja va afirmar que “hi haurà consulta el 9 de novembre", però que “la convocaré i no li posaré fàcil legalment a l’Estat espanyol perquè se la pugui carregar”.  El president va deixar entreveure que té una fórmula per convocar la consulta de manera que el Govern espanyol ho tingui “molt difícil” per presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC).

I dos dies després, en una entrevista a TV3, també va manifestar que "el procés pot acabar d'una manera civilitzada".  "No podem viure en aquest conflicte pels segles dels segles", va afegir. Quan la presentadora, Ariadna Oltra, li va preguntar "fins on pot anar enrere, president?", Mas va respondre amb un esquiu "Tots volem una solució".

El propi alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en una entrevista aquest cap de setmana a Catalunya Ràdio ha manifestat que el fet que sigui una convocatòria legal descol·locarà el Govern espanyol.

“El president Mas jo crec que farà, segur, aquesta convocatòria. Quedaran una mica parats perquè serà una convocatòria legal, els haurà d’obligar, per impedir-la, a emprendre accions que jo crec que poden ser il·legals i, per tant, acabaran fent un paperot”, ha apuntat.

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#34 BEJOTA, BCN, 29/04/2014 - 12:52

Cataluña ante el desafío secesionista.

La Caixa teme su batacazo por la secesión de Cataluña y se blinda haciéndose 'estatal'.

La entidad cambia sus estatutos para evitar una posible salida de la UE ante la independencia catalana.

#33 enric, barcelona, 29/04/2014 - 11:36

Cada vegada es veu més clar que tots aquests "líders" independentistes s´han begut l´enteniment. ¿Com poden parlar de convocar la consulta d´una forma legal?..¿Que no veuen que estan fora de la llei? ¿Perquè no deixen de fer el ridícul?

#32 Jesús, Murcia, 29/04/2014 - 10:36

Consultar es legal. Lo ilegal según la CE es la independecia pero consultar qué quieren los ciudadanos no es ilegal. También es ilegal otra forma de gobierno que no sea la monarquía parlamentaria y no por eso los republicanos son ilegales o consultar sobre si se quiere una república va a ser ilegal

#32.1 El azote de los necios, Barcelona, España, 29/04/2014 - 11:32

Hay consultas que son inconstitucionales como la que vosotros proponeis....¿ o verías bien una consulta al pueblo en toda España para ilegalizar los partidos independentistas o expulsar a los musulmanes ?

#32.3 JC, Barcelona, 29/04/2014 - 19:32

Que yo sepa, lo que se está reivindicando es el derecho a decidir y no el derecho a opinar sobre algo que no se decidirá. Todos conocemos la historia del caballo de troya. Así que eso que tú dices nunca se dará.

#30 Korrupotkin, Vic, 29/04/2014 - 09:51

Los "no nacionalistas" (jua, jua) decimos que la mayoria de catalanes quiere seguir en España, però la realidad es que nos oponemos desesperadamente a la consulta porque nos olemos que ganaría el SI...jua, jua...mejor hundidos!

#29 Magda, Barcelona, 29/04/2014 - 08:07

Una Consulta amb quina finalitat? El jutge de l'Aud.Prov de Bcn, amb altres estan preparant la Constitució Catalana. Aquest Jutge, ja está al dia dels casos que hagin arribat a la seva Sala?Continuament está als mitjans i els ciutadans pendents de la Sentència del Trib. que presideix , què?

#29.1 Pepet, Sabadell, 29/04/2014 - 12:48

Amb els problemes de la justìcia resulta que a un jutge li queda un munt de temps per "treballar" a favor de les seves idees polìtiques; Quina deu ser la "productivitat" d'aquest element?Es que no els controla ningù?