Publicitat
Política · 4 d'Agost de 2008. 15:15h.

El Govern central no accepta el model català de finançament

'El País' diu que Solbes es nega a limitar el fons de solidaritat

El Govern central no accepta el model català de finançament

Antoni Castells, amb Pedro Solbes

El vicepresident econòmic, Pedro Solbes, rebutja el pilar bàsic del model de finançament previst a l'Estatut de Catalunya, un nou criteri per limitar el fons de solidaritat a la sanitat, educació i els serveis socials essencials. En declaracions a El País, Solbes assenyala que la Constitució "diu que correspon a l'Estat garantir el finançament de totes les competències transferides a les comunitats i buscarem una fórmula perquè això es compleixi". Solbes tampoc no està d'acord amb l'exigència del Govern català que aporti 12.700 milions d'euros més al sistema global de finançament autonòmic.

A pocs dies del termini fixat per l'Estatut -el 9 d'agost-, l'acord sobre les bases del nou model de finançament autonòmic està lluny, ja que les posicions entre el Govern central i la Generalitat sobre l'abast de la solidaritat entre comunitats continuen molt distants.

Solbes creu que alguns serveis bàsics, com la justícia, també han de finançar-se, ja que en algunes comunitats, com Catalunya, "amb una base fiscal àmplia", aquestes competències es poden finançar amb els seus propis ingressos, però no necessàriament en totes succeeix igual, i no podem deixar de prestar aquests serveis fonamentals en altres" comunitats.    

En declaracions a RNE i preguntat per la vinculació que fan els nacionalistes catalans d'arribar a un acord sobre la reforma del finançament per donar suport els pròxims pressuposts, Solbes ha dit que treballa per intentar que n'hi hagi, per a la qual cosa manté contactes amb els grups de la cambra.

Segons la seva opinió, la reforma del finançament autonòmic comporta "una enorme dificultat", ja que es tracta de realitats econòmiques i posicions dels territoris "molt diferents". Ha reconegut que hi ha un gran debat sobre "l'equilibri, l'anivellament parcial o total" dels serveis, que és "el nus gordià" de la qüestió, encara que "amb bona voluntat per part de tots hauríem de ser capaços d'avançar".    

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Ramon, Barcelona, 05/08/2008 - 01:53

Els grapalluts del Tripartit pretenen tornar al concepte Tinell però canviant PP per PSOE: el sonat del Zapatero els diu que no a tot -que li va de perles a Espanya-, i ells es retrolegitimen amb cada no. I quan vinguin generals, dóberman as usual.

#11 Albert, El Masnou, 04/08/2008 - 21:06

INDEPENDÈNCIA JA!! és l'únc que entendran aquesta colla d'espanyols, DECLAREM-LA JA AL NOSTRE PARLAMENT!! Ni el referèndum hem de fer!!

#10 Joan, Figueres, 04/08/2008 - 18:39

Jo per aixo i per moltes altres raons vull la INDEPENDENCIA.
A veure si la majoria dels Catalans veiem la llum i votem a qui s.ha de votar d.una punyetera vegada...Si a ERC la votesin un mil.lio de persones s.hauria acabat el broquil.

#9 juan, zaragoza, 04/08/2008 - 18:24

Gerard como bien podras entender, a Botin o los vecinos de pozuelo o sarria les parece excesivo pagar con sus impuestos la escolarizacion publica obligatoria y la sanidad universal, y pueden pensar que les estan robando.. tu dices memeces parecidas

#8 juan (las subvenciones para gastos escolares), zaragoza, 04/08/2008 - 18:22

Es necesario lanzar una campaña d educacion similar a la intento lanzar la 2ª republica explicar q ls impuestos los pagan personas q son personas quienes tienen derecho a utilizar lenguas cooficiales es necesario explicar q desde el SXIX somos ciudadanos