Publicitat
Política · 16 de Juny de 2021. 17:39h.

El Govern cuida més l'aranès que el castellà

La consellera de la Presidència diu que l'occità "és un tresor que hem de preservar"

El Govern cuida més l'aranès que el castellà

El ple del Parlament d'avui ha mostrat la diferent vara de mesurar del Govern amb el castellà i l'aranès. El diputat de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha preguntat per un informe lingüístic de la Plataforma per la Llengua als instituts de Valls, que conclou que els alumnes fan servir més el castellà que el català, i el conseller d'Educació, Josep González Cambray, l'ha acusat "d'inventar-se problemes imaginaris". D'altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha contestat a una pregunta d'Esquerra que la llengua aranesa que "és un tresor que hem de preservar".

Martín Blanco ha denunciat que l'informe de la Plataforma per la Llengua "diu que la presència del castellà als patis dels col·legis i a la sortida dels col·legis és aterridora i que és molt greu". El conseller d'Educació, Josep González Cambray, li ha replicat que "sembla que estan entestats en inventar-se problemes imaginaris" i ha afegit que "on vostès veuen imposició, nosaltres hi veiem català com a immersió lingüística i llengua vehicular del sistema educatiu".

El to d'aquesta intervenció ha contrastat amb una resposta de la consellera de la Presidència sobre l'aranès. Vilagrà ha fet una crida a "respectar el fet diferencial de l'Aran" i ha assegurat que l'aranès "és un tresor que hem de preservar".

Laura Vilagrà creu que el Govern ha d'"aprofundir en la cooperació, diàleg, lleialtat i respecte institucionals, que són elements fonamentals". La titular de Presidència, que ha fet el seu inici de la intervenció en aranès, ha exposat que "l'aranès, evidentment, és un tresor per a nosaltres que hem de preservar". "I, finalment, activar aquesta comissió bilateral de treball entre el Govern i la Sindicatura de l'Aran".

També ha recordat la recent visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès a l'Aran i ha remarcat que "va qualificar aquell moment de punt d'inflexió per aprofundir en els compromisos que tenim com a Cambra i com a Govern en el desplegament de la llei de l'Aran, també en avançar en les polítiques lingüístiques de protecció de l'aranès i l'occità".

La titular de Presidència ho ha dit a pregunta de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha posat de manifest "la necessitat de seguir reforçant el reconeixement de la realitat nacional que és la Vall d'Aran i també de defensar l'aranès i contribuir a la seva normalització".

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#13 Sulidaritat Internasiunal, mucha boquilla, 17/06/2021 - 13:26

A ver nacionatas: ¿y la Ponsatí cuándo se pondrá con el gaélico?
Porque lleva un pilón de años en Escocia y solo chapurrea inglés...

#12 Aran , Barcelona, 17/06/2021 - 13:17

Els aranesos són els primers que en una hipotètica independència de Catalunya, es passarien a formar part de l'Estat Espanyol, no estan per històries

#11 Pepón, Bcn, 17/06/2021 - 09:31

Sandeces. Un tesoro es el sánscrito, el persa, el griego, el árabe, el latín y muchas otras lenguas que han sido instrumento (las lenguas son medios no fines) por el cual se han desarrollado GRANDES culturas. El occitano, el aragonés, el bretón, el gaélico, el bávaro, el ligur y muchas otras lenguas de desmembramiento.

#10 carlos sanchez manils, mollet del vallés, 17/06/2021 - 09:27

aqui puc discrepá una mica, l'Aranés es una llengua molt focalitzada i en canvi el castellá es una llengua que es parla cotidanament y es d'ús institucional arreu del món en les seves variants llatinoamericanes i d'ambit cuasi mundial, perdó si algú se sent ofés

#10.1 pepe, andorra, 21/06/2021 - 09:26

lo q es de uso internacional, en iberoamerica, por ejemplo, es la lengua llamada español, el castellano se habla en Castilla como el toscano en la Toscana, pero nadie osa decir Toscano para referirse al italiano. Lo q me ofende es la constante utilización del termino castellano para reducir la universalidad de lo español.

#9 recordad 6 y 7 de septiembre, no secesionista represaliado, 17/06/2021 - 09:21

para los jóvenes del resto de España mucho mejor, menos competencia a la hora que los contraten empresas multinacionales que quieran expandirse en América