Publicitat
Política · 31 de Maig de 2016. 18:21h.

El Govern desautoritza el conseller Vila

Trenca el pacte amb Aragó i decideix esgotar la via judicial amb les obres d'art de Sixena

El Govern desautoritza el conseller Vila

Santi Vila, en una imatge d'arxiu

La Generalitat ha decidit esgotar la via judicial per no haver de retornar els béns del monestir de Sixena a l'Aragó. En aquest sentit, el Govern ha iniciat dos nous procediments davant dels tribunals contra el decret del jutjat de primera instància i instrucció número 1 d’Osca que ordena el trasllat dels béns el proper 25 de juliol.

 

D'aquesta manera, l'Executiu ha desautoritzat el conseller de Cultura, Santi Vila, qui a finals de febrer va acordar amb la seva homòloga del Govern d'Aragó iniciar un diàleg per trobar una solució als diferents conflictes que les dues administracions mantenen al voltant del patrimoni cultural.

Vila va assenyalar aleshores que tots dos executius s’havien “conjurat per resoldre el conflicte immediatament i per articular mecanismes entre Aragó i Catalunya que facin possible una gestió conjunta del patrimoni”. “És molt allò que ens uneix: el compromís amb l’art i la cultura”, va manifestar.

 

Ara, però, la Generalitat ha presentat aquesta setmana un nou incident d’execució davant del Tribunal Constitucional (TC), que se suma al que es va presentar l’11 de juny de 2015 i que encara està pendent de resolució. El Govern defensa que “no es pot executar cap trasllat dels béns, ja que la resolució no es pot considerar ferma fins que el TC hagi resolt els dos incidents d’execució”.

 

D’altra banda, també s’ha interposat un recurs de revisió contra el decret del jutjat d’Osca. En aquest recurs s’insisteix en “la falta de fermesa de la resolució del jutjat d’Osca i en la vulneració de les competències de la Generalitat en matèria de patrimoni”.

 

En el recurs presentat per la Generalitat es detalla que “els béns ja es troben des de fa dècades custodiats per una administració pública i que no ha cap raó que impedeixi que es mantingui aquesta custòdia fins a la resolució definitiva del litigi, tal i com ja va reconèixer i emparar el mateix TC”.

 

En l’escrit presentat al jutjat d’Osca s’afirma que “resulta incomprensible la mesura acordada per aquest jutjat de traslladar les peces a un immoble privat no protegit i custodiat per terceres persones alienes a aquest litigi, sense esperar el resultat de les resolucions judicials”.

 

També s’afegeix que “l’entrega precipitada dels béns podria tenir efectes perniciosos al fer inviable el reconeixement a favor de la Generalitat que en el seu dia pogués determinar un Tribunal superior”.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#20 Redbear, BCN, 01/06/2016 - 18:37

Haciendo amigos, no tenéis precio... el Món us mira...!!!

#19 A., Barcelona, 01/06/2016 - 11:25

Para los indepas sectarios de medio pelo. Lo más parecido a un español es un catalán. Os jodieron con los papeles de Salamanca y actuáis igual aquí vosotros. Sois unos golfos. Sois tan españoles que hacéis las mismas perrerías. A cascarla payasos.

#18 botifler1914, Sintaca, 01/06/2016 - 11:19

Lo de las obras de arte es una de las mayores golferías que ha hecho Cataluña en su historia. Estamos actuando como trileros.

#17 sid, bcn, 01/06/2016 - 01:09

cada dia queda més clar com són aquests i si no q li preguntin al del Guardian

#15 Casper, Bcn, 31/05/2016 - 22:02

Derecho a decidir cuando me interesa, a Tortosa NO. El TC perjudica a Cataluña, pero cuando me interesa lo uso contra Aragón. "Pacta sunt servanda" o Los pactos han de cumplir, pero se desautoriza la palabra dada por Vila. Que vergüenza siento de mi región por culpa de estos mangantes.

#15.1 Patxi, Barcelona, 01/06/2016 - 09:14

Hay que conocer la historia de los bienes del Monasterio y después opinar. Informarse no está de más.
Otra cosa es que se envien a Aragón previo pago del coste de recuperación y manrenimiento de unos bienes de los que Aragón se despreocupó en su dia?dejando que se pudrieran

#15.2 Consol, Barcelona, 01/06/2016 - 11:58

Patxi, abans d'opinar igual t'hauries d'informar que va passar amb la Priora . Si el TC ha fallat a favor es que els fets presentats són molt clars.