Publicitat
Política · 8 d'Abril de 2015. 15:03h.

El Govern diu que la factura de la llum baixarà un 20% amb la independència

La conselleria elabora una proposta per a un Pacte Nacional per a la Transició Energètica

El Govern diu que la factura de la llum baixarà un 20% amb la independència

Puig, a la comissió d'empresa

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha avançat avui a la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya que, en les properes setmanes, el Govern debatrà una primera proposta de Pacte nacional per a la transició energètica, que un cop aprovat buscarà el major nivell de consens polític i social.

El document té com a objectius “establir un nou marc jurídic i regulador per al sector, en el qual l’accés a l’energia es consideri un dret fonamental, i establir un nou model energètic basat en les energies renovables, l’autoabastiment, l’estalvi i l’eficiència energètica i en la producció descentralitzada”. En aquest sentit, la proposta defensa “un model energètic per a Catalunya basat el 100% en energies renovables l’any 2050, si estem en condicions de garantir el subministrament energètic, la competitivitat de les empreses i existeix el consens social i polític necessari”.
 
Puig ha exposat que el document diagnostica i dissenya la capacitat d’autogovern de Catalunya sobre el seu sistema energètic, i estableix un principis i objectius del nou sistema energètic català, que passen per garantir el desenvolupament econòmic i el benestar social a futur i també per combatre el canvi climàtic. Puig ha remarcat que el nou model “ha d’estar al servei dels ciutadans, de les empreses, de la cohesió social i de la competitivitat de l’economia“, i ha calculat que “en una Catalunya independent la factura energètica seria entre un 15% i un 20% més barata”.
 
El document també inclou les línies estratègiques bàsiques per a la transició energètica de Catalunya cap al nou model. Aquest apartat incorpora mesures concretes per garantir un subministrament energètic de qualitat, garantir el dret fonamental d’accés a l’energia i la defensa dels consumidors, maximitzar l’estalvi i l’eficiència energètica a Catalunya, fomentar l’ús d’energies renovables i fomentar la recerca i la innovació com a vectors de competitivitat i de generació d’activitat econòmica.
 
En un darrer apartat, la proposta de Pacte Nacional per a la Transició Energètica preveu l’assumpció de les competències plenes en matèria d’energia per part del Govern de Catalunya, en el marc normatiu de la Unió Europea. En aquest sentit, el document contempla de manera exhaustiva els diferents aspectes normatius a desplegar.
 
El conseller, durant l’exposició de les polítiques energètiques del Govern a la Comissió, ha detallat que aquest document permet donar resposta tant al nou marc normatiu fixat per la UE en matèria d’energia com a la política energètica fixada pel Govern central.

Puig ha explicat que “la reforma del sistema energètica impulsada pel ministeri d’Indústria, Energia i Turisme abandona l’estalvi i l’eficiència energètica i l’impuls de les energies renovables, àmbits en els quals ha destruït milers de llocs de treball qualificats”, i també ha recordat que “ha impossibilitat que sorgeixin sectors d’activitat de futur, com l’autoconsum, i han envaït les competències de la Generalitat”. En aquest sentit, el Govern de Catalunya ha presentat 10 iniciatives jurídiques contra l’Estat per defensar les seves competències.  

Publicitat
Publicitat

110 Comentaris

Publicitat
#78 el último que cierre, Canovejas, 11/04/2015 - 04:05

Barra libre a la chorrada, siempre habrá unos cuantos-bastantes que "traguen"...

#77 pepe, andorra, 09/04/2015 - 18:54

tiempo han tenido mientras gobernaban de obligar a las electricas a cumplir la ley, por ejemplo con los contadores, y no lo han hecho. ¿Pq lo iban a hacer con una hipotetica independencia? Como chiste no esta mal, pero Eugenio seguira siendo el mejor per molts acudits que en digui el govern aquest.

#76 Manolo, Barcelona, 09/04/2015 - 18:01

Muy bueno,

Hay que entenderles Se referirán al 24 % y una vez extraido el 4% de comisión, quedará el 20%

Las bvuenas costumbres permanecerán


ja, ja, ja, ,,,,

#75 Mikel, Gervnda, 09/04/2015 - 15:05

Estos independentistas!!!! Al final resultan divertidos.

#74 angel, barna, 09/04/2015 - 14:05

estos de e-noticies se han equivocado, lo que el Govern,quiere decir es que las electricas con la independencia no nos cobraran la luz y a mes a mes nos daran un 20 % para que podamos disfrutar de esa independencia