Política · 20 de Setembre de 2013. 15:35h.

El Govern espanyol aprova la presó permanent revisable

La reforma del Codi Penal incrementa la persecució contra els delictes de corrupció i la pirateria, entre d'altres

El Govern espanyol aprova la presó permanent revisable

Gallardón, en una foto d'arxiu

El Govern espanyol ha aprovat el seu projecte de llei de reforma del Codi Penal, que incrementa la persecució contra els delictes de corrupció i agreuja les penes dels incendis forestals i la pirateria, entre d'altres. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha destacat en roda de premsa que aquest projecte dóna resposta "a una demanda social important".

Segons el Ministeri de Justícia, el projecte de llei de reforma del Codi Penal de 1995 és el més profund dels realitzats fins ara, a l'incloure una revisió del sistema penal per donar resposta a les noves formes de delinqüència, a la multireincidència i als delictes més greus.

La principal novetat de la reforma és la nova pena de presó permanent revisable, que podrà ser imposada únicament en supòsits d'excepcional gravetat com els assassinats terroristes, l'homicidi del cap de l'Estat o del seu hereu i en els supòsits més greus de genocidi o de crims de lesa humanitat

En els delictes d'administració deslleial i malversació ja no caldrà acreditar l'enriquiment il·lícit de l'administrador o funcionari que falti al deure que té encomanat si, entre altres supòsits, s'acredita que ha signat contractes per un preu desorbitat o per serveis no prestats. A més, el comís és ampliat per augmentar la possibilitat de recuperar actius il·lícits.

D'altra banda, la reforma també aprofundeix en la imposició de mesures de seguretat amb els delinqüents sexuals, de manera que la llibertat vigilada es pot aplicar a més delictes en funció de la seva perillositat. El text estableix per primera vegada un sistema dualista en què, per una banda, una pena castiga el fet comès i una mesura de seguretat protegeix a la societat de la perillositat del subjecte.

Segons Justícia, el Codi Penal aprofundeix en la protecció de la dona mitjançant la introducció de noves figures delictives, com el delicte de matrimoni forçat, el d'assetjament o fustigació, la divulgació no autoritzada d'enregistraments o imatges íntimes obtingudes amb el consentiment de la víctima i l'alteració dels dispositius telemàtics per controlar mesures cautelars.

El projecte també s'adapta a la nova legislació europea per a la lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenofòbia , de prevenció dels abusos sexuals i l'explotació sexual dels menors i la pornografia infantil, així com per combatre la tracta d'éssers humans.

El projecte de Gallardón estableix un únic règim de suspensió de penes que agilitzarà els procediments . En la delinqüència menor s'amplia la discrecionalitat del jutge davant el compliment de pena de presó.

El Codi tipifica com a delicte qualsevol acte sexual amb menors de 16 anys, llevat que hi hagi proximitat d'edat o de maduresa. Tambe es castigarà els clients espanyols de prostitució infantil encara cometin el delicte a l'estranger.

Finalment , la reforma preveu mesures per perseguir les pàgines web que faciliten l'accés il · lícit a obres protegides a la recerca d'un benefici directe o indirecte. A més, agreuja les penes per als robatoris comesos al camp.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 MaxEstrella, Avilés, 21/09/2013 - 13:25

http://carlosvillarmenendez.blogspot.com.es/2013/09/el-blues-de-la-carcel.html

#3 PJ, BCN, 20/09/2013 - 17:01

Suposo que no us heu llegit be aquest projecte de reforma. Sobre tot el capitol on la llibertat d'expressió de la gent amb comentaris ha estat fulminada als mitjans de comunicació. Aquest es el meu últim post en aquest digital, i aviat entendreu el perque. BONA NIT I BONA SORT

#2 Eduardo González Palomar, Manlleu, 20/09/2013 - 16:12

En Cataluña no es necesario perseguir la corrupción, con solo extender el brazo es suficiente: está por todos lados.

#1 Eduardo González Palomar, Manlleu, 20/09/2013 - 16:09

En Cataluña no es necesario perseguir la corrupción, con solo extender el brazo es suficiente: está por todos lados.