Publicitat
Política · 1 de Març de 2013. 14:52h.

El Govern espanyol posa traves a l'acció exterior de Catalunya

L'executiu de Rajoy unificarà la política exterior perquè "és competència exclusiva de l'Estat"

El Govern espanyol posa traves a l'acció exterior de Catalunya

Margallo, durant la roda de premsa

El Govern espanyol ha aprovat l'avantprojecte de la llei d'acció exterior amb l'objectiu de tenir una "unitat d'acció a l'exterior" de totes les administracions "amb les mateixes finalitats i objectius".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que la futura llei busca dotar a l'acció exterior d'una "coherència necessària" a través d'una "centralització de serveis".

Per la seva part, el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha explicat que l'avantprojecte pretén "planificar, coordinar, estalviar i guanyar eficiència".

García-Margallo ha començat la seva intervenció en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres recordant que la política exterior es fa entre estat sobirans. El ministre ha assegurat que "és competència exclusiva de l'Estat en funció de l'article 149 de la Constitució" i constata que, com a tal, "correspon al govern espanyol".

El govern espanyol reconeix a les comunitats autònomes la seva capacitat per fer el que es denomina com a acció exterior, però vol que es tracta d'una acció "coordinada i subordinada als principis de la política exterior".

El Tribunal Constitucional va reconèixer a les comunitats la capacitat de tenir representació a l'exterior, però el govern espanyol vol "invitar-les a treballar junts". A la pràctica, Manuel García-Margallo recepta la "unitat com el principi bàsic".

En el marc d'aquest avantprojecte, el ministeri d'exteriors demanarà a les comunitats que informin dels seus viatges a l'estranger. García-Margallo explica que la voluntat "no és controlar, sinó ajudar" amb la logística i l'experiència del cos diplomàtic espanyol, però ha reconegut que "hi haurà recomanacions per evitar contradiccions".

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#5 BEJOTA, bcn, 02/03/2013 - 14:14

El primer ministro de Gales, Carwyn Jones, tampoco ha querido apoyar el proceso soberanista catalán ?tal como esta misma semana ocurrió con el presidente de la región de Flandes, Kris Peeters? diciendo que "no me atrevo a dar una opinión sobre el futuro de Cataluña".

#4 Olga, Barcelona, 02/03/2013 - 08:07

El Govern Espanyol fa com sempre com el gos de l'hort-ela que ni fa ni deixa. No fa per que no en sap i no deixa per que no li faixin ombra.

#3 Jordi, Martorell, 01/03/2013 - 20:57

A Catalunya, els únics nacionalistes que hi ha sou els colons inadaptats.

#2 Sergi, Badalona, 01/03/2013 - 15:08

Ara ja som uns quants independentistes més que abans de prendre aquesta decisió. Espanyolets, poseu un circ i us creixen els nans. Moltes felicitats.....per POCS anys

#2.1 Raul, BCN, 01/03/2013 - 16:18

Lo mateix pasa al revès, cada dia hi ha mes Espanyols-Catalans.

#2.2 spanish, Madrid, 01/03/2013 - 18:42

tu te aclaras verdad ..esto de hacer cosas que no puedes hacer y luego quejarte para que sirve para decior la culpa de Madrid ? ya esta bien de dilapidar dinero en macroembajadas inutiles

#2.3 Jordi, Zaragoza, 01/03/2013 - 18:55

Sergi, si lo que los nacionalistas catalanes queríais es suscitar asco hacia vosotros en el resto de España, felicidades: lo estáis consiguiendo a espuertas.

#1 Jo acuso, rubricata, 01/03/2013 - 15:05

El Govern Espanyol limitara l'acció exterior de Catalunya, (i qualsevol altre acció de Catalunya).