Publicitat
Política · 26 d'Abril de 2013. 19:27h.

El Govern està abocat a un quart pla de retallades

Mas adverteix que el nou objectiu de dèficit "és insuficient" perquè "ens obliga a fer ajustaments que no són possibles"

El Govern està abocat a un quart pla de retallades

Mas i Duran, en una imatge d'arxiu

La decisió del Govern espanyol de situar el dèficit de les comunitats autònomes en un 1,2% ha caigut com una galleda d'aigua freda per al Govern. I és que malgrat que s'ha augmentat l'objectiu, l'Executiu català esperava que fos encara superior. 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat aquest migdia que el Govern espanyol hagi augmentat els objectius de dèficits del conjunt de l’Estat perquè Catalunya, "tindrà una mica més de marge del que estava previst per poder fer tota aquesta política d’ajustament amb més temps", però ha dit que encara és insuficient perquè "ens obliga a fer uns ajustaments que avui ja no són possibles".

Així, ha dit que espera que "aquestes notícies es vagin confirmant, però a l’alça". "Tal com surten no són suficients de cara al que es necessita per fer la feina d’ajudar a aixecar el país, l’economia i assegurar les polítiques publiques bàsiques que determinen la cohesió social del país", ha declarat el president.
 
Mas ha assegurat que "els marges són benvinguts", però ha recalcat que "han de ser suficients perquè el Govern ara té una feina molt important, que és ajudar a aixecar el país" i a fer que "no es trenqui la cohesió social". I aquest fet, ha assenyalat, passa per "oferir unes polítiques públiques fonamentals" i això "depèn de la capacitat que tingui la Generalitat".
 
"Aquest canvi del 0’7 de dèficit a l’1’2% és una millora però clarament insuficient per a Catalunya, perquè ens obliga a fer uns ajustaments que avui ja no són possibles", ha insistit. "Catalunya no demana privilegis sinó fer entendre que sinó aconseguim posar en funcionament el motor que significa Catalunya, tot el sud d’Europa no se’n sortirà", ha afegit, i ha reblat que "atenció com es reparteixen els dèficits perquè si no es mimen els motors econòmics principals, tot en queda malmès i ressentit, i un dels principals motors és Catalunya".

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha valorat com un gest positiu que el govern espanyol hagi optat per augmentar els objectius de dèficit per a aquest any, tot i que ha dit que s'ha quedat lluny de la flexibilització del dèficit que s'esperava per a les comunitats autònomes, ja que a Catalunya es treballava amb l'escenari que per al 2013 se situés al voltant del 2% del PIB.

"Aquest nou objectiu del dèficit és insuficient per a Catalunya i el que hauria de fer el govern espanyol és demanar-li a Europa més marge de flexibilització del dèficit en el seu conjunt", ha dit.


Duran ha insistit en la necessitat de potenciar les comunitats autònomes i dotar-les d'oxigen perquè puguin ser l'autèntic motor de l'economia espanyola. Per tant, el portaveu parlamentari de CiU creu que cal com mai flexibilitzar els seus dèficits i avançar el finançament de les comunitats, sobretot per a les que com en el cas de Catalunya estan fent un gran esforç en austeritat.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#15 Kropotkin, Vic, 28/04/2013 - 00:12

La culpa del impago a las farmacias es de la Generalitat, no de los 17.000 millones €/año que España recauda de los catalanes y no devuelve...juas, juas....mejor hundidos

#14 pep, manresa, 27/04/2013 - 14:34

Doncs si governar és anar retallant als autòctons, i anar ampliant els ajuts de tot tipus als immigrants i, especialment als immigrants il.legals, que convoqui altre cop eleccions i que torni a perdre una dotzena més de diputats, aviam si així tampoc no aprén.

#13 T Creus, Corruptalunya, 27/04/2013 - 13:59

3) i dic només potser, siguem capaços d'entendre què hem arribat a aquesta situació.
Mentre els de la casta estiguin anteposant el seu benefici personal i de partit, mai, i repeteixo, mai, sortirem d'aquesta crisi. Catalunya no pot de cap manera mantenir aquesta monstruosa maquinària administrativa

#12 T Creus, Corruptalunya, 27/04/2013 - 13:52

2) agrupacions, organitzacions, delegacions, etc . etc. etc. que mamen dels pressupostos públics de la nostra onerosa, elitista, cara i poc realista genealitat?
Si afegim ajuntaments, consells (inútils) comarcals, diputacions, genealitat, estat central i Europa, potser, i dic només potser, siguem

#11 T Creus, Corrup`talunya, 27/04/2013 - 13:51

1) Prego llegeixin els pressupostos Genealitat 2012:
Algú s'ha parat a llegir la quantitat de sectors, subsectors, empreses públiques, semipúbliques, entitats autònomes administratives, comercials, financeres, entitats de dret públic, semipúblic, societats mercantils, agències, consorcis,fundacions