Publicitat
Política · 24 de Febrer de 2011. 15:09h.

El Govern planteja el pacte fiscal

Homs advoca per sortir de la LOFCA i crear un règim singular per a Catalunya

El Govern planteja el pacte fiscal

Francesc Homs

El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha volgut llençar des del Fòrum Europa Tribuna Catalunya "un missatge d’optimisme" ja que tot i que després de trenta anys d’autogovern  “el finançament ha evolucionat molt poc” i “estem en el mateix punt”,  la consciència nacional i de país han “evolucionat clarament”, una consciència que el Govern celebra “molt positivament”.
 
Homs ha lamentat que en aquest període “no s’han complert les expectatives, ni les contraprestacions de Catalunya s’han vist compensades ni tampoc les necessitats d’autogovern”.

És en aquest context on el portaveu del Govern ha insistit en la proposta del president Mas de la transició catalana cap al dret a decidir i el pacte fiscal s’emmarca en aquesta línia.

Homs ha reiterat que cal construir un “règim singular” per a Catalunya sobre la base de l’article 5 de l’Estatut i, en aquest sentit, ha recordat unes paraules de Ramon Trias Fargas: “els catalans no ens fiem de l’administració central en aquesta matèria”.  

En el primer punt del pacte,  Homs ha explicat que “es fa necessari sortir de la LOFCA, com a mínim en els termes en què està plantejada en aquests moments”.  Aquesta és, segons ha recordat el portaveu del Govern,  “una aposta jurídicament possible, la Constitució Espanyola la preveu” i, de fet, ha recordat que altres territoris de l’estat espanyol ja es regulen al marge d’aquesta llei.
 
En el segon punt, Homs ha apuntat la necessitat d’una llei pactada bilateralment. El portaveu ha anat més enllà i ha concretat que aquesta llei s’hauria d’abordar sobre tres aspectes claus. Un primer capítol fiscal, amb la cessió del 100% del tributs, la capacitat normativa i la capacitat de gestió tributària de tots els tributs que es paguen o meriten a Catalunya; un segon capítol financer on s’hauria d’establir els criteris del càlcul de la quota de compensació; i finalment un tercer apartat de coordinació bilateral.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Cesc, barcelona, 26/02/2011 - 08:20

No lliga res; "no ens hem de refiar de Madrid en aquesta matèria"/pactar amb l'estat per sortir del règim general i recaptar impostos nosaltres/ dret a decidir. A decidir què? Això només li funciona a la gent que creu i no pensa. És un insullt a la intel.ligència. Falta poc pels 100 dies.

#4 ramon, barcelona-c, 25/02/2011 - 16:59

El govern haurà de treballar molt el tema ,parlem dels "catetos" espanyols peró la quantitat de catalans ignorants que no sabenres es gran.Hi han catalans que encara no saben que el déficit fiscal de 22000 milions els afecta a ells i les seves families i que els seus fills hauràn d'emigrar.

#3 Frank, berga, 24/02/2011 - 21:45

Si el dinero que se pueda recaudar de mas sirve para ser un referente en el estado español en educacion,sanidad y innovacion tecnologica pues estoy con usted pero si solo sirve para pagar tonterias identitarias pues no.

#2 joan, manresa, 24/02/2011 - 18:23

El Casal,18,15 h.--Sr.Homs..,equip del Govern,Sr.President,posin fil a l'agulla amb temas de ampli ressó.Del contrari tindrán una manada de voltors que els caurán a sobre...Are aguanten i justet alló dels 100 días de gracia,pro vaguin amb compte que els volen esparracar--politicament,clar--o no?

#1 Eduardo González Palomar , Manlleu, 24/02/2011 - 16:55

Déjese de historias, señor Homs, que venir con historias de conciertos económicos privilegiados ya ha pasado a la Historia como el feudo.