Publicitat
Política · 13 de Febrer de 2014. 12:28h.

El Govern recorre al Sàhara

Qüestiona que l’Estat sigui un “subjecte polític indivisible” perquè el 1976 va abandonar “la província del Sàhara”

El Govern recorre al Sàhara

L’Exèrcit espanyol retirant-se del Sàhara Occidental l'any 1976

El conseller i portaveu del Govern, Francesc Homs, en el seu document 'Estrènyer llaços en llibertat' -enviat al ministre d'Exteriors perquè ho faci arribar a les diferents ambaixades-, qüestiona “la sobirania nacional” de l’Estat espanyol i que sigui “un subjecte polític indivisible" perquè el 1976 va abandonar “la província del Sàhara”.

El document exposa que “de vegades es fa abstracció d'un fet tan crucial com incòmode, que afegeix matisos importants a les nocions de sobirania i de subjecte polític en relació amb el cas espanyol”.

"Sobirania nacional? Subjecte polític indivisible?", es pregunta Homs. En aquest sentit, afegeix que "les coses, com veurem, són una mica més complicades que a la esquematica versió oficial, en la que l'origen de totes les coses, de l'univers sencer, sembla començar el 1978, com si es tractés d'un mite cosmogònic”.

“Aquesta omissió -remarca- faculta, per descomptat, tot tipus de mistificacions històriques, que no podem assumir. Fem, doncs, memòria i retrocedim just a l'inici de la Transició, quan el general Franco ja havia mort però la Constitució no havia estat aprovada”.

El conseller recorda que "el 26 de febrer de 1976, dos dies abans d'expirar el termini acordat, Espanya abandonament una part del seu territori, la província del Sàhara, 8 vegades més gran que Catalunya en extensió" i aclareix que "aquest territori no era de cap manera una colònia, una plaça de sobirania o un altre tipus d'entitat territorial anomala".

Per tot això, es pregunta: On va quedar en aquest moment la indissoluble unitat d'Espanya? Per què ningú es fa ressò d'un "esquinç" real i que encara dura? No hi ha ni una gota de sentimentalisme per aquests milers de compatriotes que avui malviuen miserablement a Tindouf? Ningú recorda que l'ONU no ha reconegut els Acords de Madrid signats el 14 novembre 1975?”

Finalment, Francesc Homs exposa que “els Acords de Madrid del 14 novembre 1975 van transformar, acomodaticiamente, una província creada com a entitat administrativa en 1958, en un subjecte polític amb identitat pròpia ... però abandonat a la seva sort”  i assenyala que “il·lustra també fins a quin punt les nocions de sobirania i de subjecte polític resulten molt relatives a la història recent d'Espanya”.

"Sense haver donat una resposta satisfactòria a un tema de tanta gravetat com el que comentem, la legitimitat del govern espanyol per fer determinades consideracions sobre el subjecte polític i la sobirania nacional és, doncs, molt relativa", conclou.

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#23 Uncomentari, De Cat Punt Cat de Cat i tal de Cat , 15/02/2014 - 09:32

El dia que l'últim batalló de La Legión va haver de sortir de Villa Cisneros (avui, el Aaiún) per tal de no haver d'arriar la bandera espanyola van serrar el pal. Així doncs, España mai ha abandonat el Sáhara, des del punt de vista dels militars. Atents.

#22 pepe, andorra, 14/02/2014 - 18:37

aparte de q es territorio aun bajo soberanía española, como la micronesia española, también es uno de los territorios mencionados por el comité de descolonización de la ONU y al q se le reconoce su derecho a la autodeterminación. Cumple con los requisitos. No como otros por el mediterráneo...

#21 Guillermo, Castelldefels, 14/02/2014 - 08:08

Es verdad. De hecho, " de iure " la provincia del Sáhara es territorio español. Su anexión a Marruecos y Mauritania, no ha sido publicado en el BOE.

#20 fins els c..., somalilandia, 13/02/2014 - 20:42

GUINEA ECUATORIAL tambe.
Que venguin Ceuta i melilla al marroc (i de regal el perejil). Nomes costen diners amb un regim tributari especial. On nomes hi ha contraban, militars, policies,funcionaris i barreres anti inmigrants. Una ruina i una vergonya.

#20.1 pepe, andorra, 14/02/2014 - 18:41

mejor q vender, eliminar el estado autonómico q se ha demostrado ineficiente y corrupto. Con unos choris en Madrid ya hay suficiente. Si quieren q se lo sorteen cada cuatro años, pero q solo roben unos cuantos. Mejor una buena garrapata q no miles de pulgas como ahora. Y dentro de allí hay personas.

#19 Homs, ya sabes que hacer, Pina Sant Jaume, 13/02/2014 - 20:38

Envia a los estelados de Marcha Verde caminando hacia Zaragoza, detrás pones todo un ejército con tanques, aviones y soldados... y luego reza mirando a La Meca para que el ejército español no responda y te entreguen gratis Catalunya. CAT = SAHARA Viva la Marcha Verde!! y luego a vivir en campamentos

#19.1 De Cat, De Cat, 15/02/2014 - 09:34

A lo mejor la marcha verde la organizamos, pero al revés, dirección Lleida. Creo que estos chicos conocen poco a sus vecinos.