Publicitat
Política · 5 de Desembre de 2009. 17:35h.

“El gran oblidat d’aquest any ha estat el pagès”

El conseller Joaquim Llena ho diu després de trencar amb Unió de Pagesos

“El gran oblidat d’aquest any ha estat el pagès”

Joaquim Llena, en una imatge d'arxiu

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha valorat el que ha estat l’any 2009 per al sector d’aquesta manera: "el gran oblidat d’aquest any ha estat el pagès, el que més malament ho ha passat i ho està passant" per aquest motiu és "un any efectivament amb ganes de tancar, un any per passar full". Ha afegit que "el que hem de fer és que els preus dels pagesos evolucionin com ho ha anat fent tot".

En declaracions al programa 'De boca en boca' de ComRàdio, el conseller ha llençat quatre desitjos per a l’any 2010: "primer desig que el Nadal consumeixi, segon que la crisi aixequi, tercer que els pagesos comencin a rebre pel seu producte un preu just i quart que continuïn fent les coses com les estan fent els propis pagesos, la indústria de transformació i els nostres cuiners".

Unió de Pagesos va elaborar un manifest reivindicatiu sota el lema “El Govern no es mou, la pagesia no s’atura”, amb les alternatives que considera que són necessàries per fer front a la crisi que viu la pagesia. El sindicat ha fet públiques les seves propostes després de denunciar "en reiterades ocasions la manca de voluntat del Departament d’Agricultura i del conjunt del Govern per engegar mesures eficaces que ajudin a resoldre la complicada situació que afecta els professionals agraris".

El sector agrari acumula dos anys amb una evolució força negativa. Ho demostren diversos factors: el PIB agrari ha estat negatiu en els vuit trimestres (2007-2008); entre el 2006 i el 2008 han desaparegut el 4,2% de les explotacions agràries i han deixat l’activitat 17.781 persones, de les quals 16.057 professionals (-13%)  i 1.724 treballadors per compte aliè (-5,6%).

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Mercè, Lleida, 06/12/2009 - 14:59

Si el pagès és el gran oblidat, necessitem un conseller d'Agricultura? O, dit d'una altra manera, què carai fa el Sr. Llena pels pagesos? Ell solet ja es respon: NO FA RES.

#3 Jep, Catalunya, 06/12/2009 - 03:59

Però quina gosadia inspira aquest home? fa anys que el pagès ha estat oblidat per una societat abocada a okupar terrenys agrícoles i fotre a fora a la gent de la terra i obligar als que es resisteixen a vendre molt per sota del que costa la seva feina.

#2 Jep, Catalunya, 06/12/2009 - 03:50

Desenganyeu-vos, pagesos. Vivim en un món que se li en fot la terra, el conreu i la vida pagesa. Només serviu per sortir en els anuncis i mostrar una imatge folklòrica de la bucòlica, natural i ecològica vida pagesa. No destorbeu.

#1 francesc-lluís, Baratària, 05/12/2009 - 17:55

Desitjos i laments. Això és el maxim que dóna de si aquest incompetent. Polítiques en favor de la pagesia s'han de fer i no repàs de com estan les coses, que prou ho saben tots els pagesos. Visca la terra i mori lo mal govern!!!