Publicitat
Política · 29 de Maig de 2019. 19:38h.

El grup de treball de l’ONU tracta Junqueras de “ministre”

Experts de Nacions Unides el converteixen en titular de la cartera “d’Economia i Finances”

El grup de treball de l’ONU tracta Junqueras de “ministre”

Oriol Junqueras

El grup de treball sobre la detenció arbitrària de l'ONU presenta al líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a “ministre d'Economia i Finances” en un escrit on considera que la seva detenció, així com les de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, són “arbitràries”. “Oriol Junqueras va ser el vicepresident del Govern de Catalunya i ministre d'Economia Finances”, asseguren els experts de les Nacions Unides.

També destaquen que “va ser alcalde de Sant Vicent dels Horts entre 2011 i 2015 i membre del Parlament Europeu entre 2009 i 2012. El 2011 va ser elegit president d'Esquerra Republicana, el 2012 membre del Parlament de Catalunya, reelegit al desembre de 2017”. El grup de treball, d'altra banda, presenten Jordi Sánchez i Jordi Cuixart com a defensors de la “cultura” i la “llengua” catalanes.

“Jordi Cuixart és membre i president de l'associació Òmnium Cultural, que busca protegir la cultura i el llenguatge de Catalunya”, recull l'escrit. Respecte a l'expresident de l'ANC, els experts de l'ONU destaquen que “va liderar un moviment de defensa de la llengua, la cultura i la nació catalana entre 1983 i 1994”.

L'informe, signat pel president relator d'aquest grup depenent de Nacions Unides, José Antonio Guevara Bermúdez, interpreta que la presó preventiva de Junqueras, Cuixart i Sánchez vulnera els principis de la declaració universal de drets humans. “La llibertat d'opinió i d'expressió comprèn la possibilitat de manifestar la forma en què els pobles poden determinar lliurement el seu sistema polític, la seva constitució o govern, el que evidencia el vincle amb altres drets humans”, subratlla l'escrit de 19 pàgines.

El grup d'expert afirma que la privació de llibertat és “arbitrària” perquè està “destinada a reprimir membres de grups polítics per silenciar el seu reclam a favor de la autodeterminació”. “El remei adequat seria posar als senyors Cuixart, Sánchez i Junqueras immediatament en llibertat i concedir-los el dret efectiu a obtenir una indemnització i altres tipus de reparació, de conformitat amb el dret internacional”, conclou el grup d'experts.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#12 Oriol, BCN, 30/05/2019 - 16:18

No té res d'especial. En anglès o en alemany, "Minister" es fa servir indistintament per referir-se a membres d'un Executiu tant estatal com regional. Així, per exemple, els membres dels governs d'Escòcia o d'Irlanda del Nord són "Ministers", i també els membres del govern d'un Land alemany. És un ús del terme que està reconegut intern

#11 Capit@n España, The broquil is over, 30/05/2019 - 14:04

L'ONU ja no és el que era.

#10 Purria Separata , Mollerussa, 30/05/2019 - 11:59

Hombre, si lo hubiesen calificado de "Santo Padre" o "beato", todavía tendría un pase..
jajajaja!!!

#9 Neferu, Barcelona, 30/05/2019 - 11:56

Un grupo de trabajo que no tiene poder de decisión ninguna, que su opinión tiene el mismo valor que la de cualquier ciudadano de la calle. ¡¡Y "ellos" están eufóricos por el comunicado!! Si es que son como criaturas de 4 años. XD.

#8 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 29/05/2019 - 23:42

S´ha d´estar tan ben menjat com el Partal o viure ja en plena sobriania etilica per trobar.li algun paregut aquest home amb un danés