Política · 9 de Febrer de 2018. 21:10h.

El gurú del procés

Carles Viver Pi-Sunyer va passar del TC a pilotar la “transició nacional”

El gurú del procés

Carles Viver Pi-Sunyer

El catedràtic en Dret Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer va ser l’escollit per l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, per dirigir el procés independentista des del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN). Pi-Sunyer va ser nomenat president del CATN l’any 2013 amb l’objectiu de dissenyar el mapa de les estructures que necessitarà una hipotètica Catalunya independent, tasca que es va concretar en el Llibre Blanc de la Transició Nacional.

Posteriorment, l’any 2015, Pi-Sunyer va continuar amb l’encàrrec de dissenyar la independència de Catalunya des del Comissionat per a la Transició Nacional, un organisme depenent de Presidència que tenia com a finalitat elaborar “un pla de les estructures d'Estat disponibles i les necessàries” i impulsar “un seguit de mesures per preparar la hisenda pròpia de Catalunya”.

Pi-Sunyer va esdevenir l’arquitecte del procés dotze anys després d’abandonar el Tribunal Constitucional, del qual va ser membre entre el 1992 i 2001 a proposta de CiU i el PSOE. El magistrat, a més, va arribar a ser vicepresident de l’alt tribunal durant el període 1998-2001.

El catedràtic en Dret Constitucional també va tenir protagonisme durant la redacció del nou Estatut com a president de l’Institut d’Estudis Autonòmics. Des d’aquest organisme, Pi-Sunyer es va encarregar d’assessorar tècnicament els treballs de redacció de l’Estatut del 2006, així com els de la proposta del pacte fiscal.

Pi-Sunyer va rebre la Creu de Sant Jordi i el premi de Justícia de Catalunya al 2003. Un any més tard va ser guardonat amb la Gran Creu d’Isabel la Catòlica i al 2005 va rebre l’Ordre del Mèrit Constitucional.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#7 Uno que os lee, Al sur de Waterloo, 10/02/2018 - 19:45

La carrera jurídica se te ha acabado, Papá Pitufo, pero como la Fiscalía tenga ganas de jarana, me da que vas a catar trullo. Eso de pasarse con armas y bagajes al enemigo está muy feo, Carlet. Es que España lo ha tratado MUY mal, el Gobierno feixista sólo le dio un par de Cruces: él quería el Toisón, no se lo dieron, y se puso de morros.

#4 lo tortosí, Tortosa, 10/02/2018 - 09:42

I quants cacaus va cobrar per tot este treball?. Després de llegir la notícia me fa la impressió que este bon home, com a bon català, se mou per la virolla fresca per damunt de totes les coses que es fan i desfant. Com exalta lo nostre lema nacional "la pela és la pela".


#3 Joan Ramon, Barcelona, 10/02/2018 - 09:15

I el que va fer aquest sr. no és "conspiració per a la sedició" ?

#1 Carlos Gomez, no reirse mucho que da singlot, 09/02/2018 - 21:28

Aquest homenet es l´Hammurabi que l´Arturu es va treure de la maniga oi ?

Un altre astut. Si es que els haurien d´augmentar les penes de preso que els hi caiguin per sapastres.