Publicitat
Política · 5 de Desembre de 2017. 12:03h.

El jutge 'convida' Puigdemont a tornar Espanya

El magistrat retira l'ordre europea de detenció

El jutge 'convida' Puigdemont a tornar Espanya

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha acordat retirar les ordres europees de detenció contra Carles Puigdemont i els quatre exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, que estan a Brussel·les. D'aquesta manera, Llarena evita que la justícia belga decideixi els delictes pels quals han de ser processats. Amb aquesta decisió, la justícia belga ja no estaria obligada a extradir Puigdemont i els exconsellers, però aquests serien igualment detinguts si tornessin a Espanya, perquè l'ordre de detenció emesa pel Suprem hi segueix vigent.

El magistrat recorda en la seva interlocutòria que l'ordre europea de detenció és un instrument de col·laboració judicial i que, una vegada emesa, el jutge instructor pot ponderar en qualsevol moment la conveniència o oportunitat del seu manteniment, tenint en compte les circumstàncies que li presten suport conforme amb el seu dret intern i els efectes que aquesta ordre de detenció pugui tenir en el procés penal que s'estigui tramitant, en aquest cas a Espanya. Llarena explica que les interlocutòries de cerca i ingrés a la presó i les oportunes ordres europees de detenció i lliurament es van emetre el 3 de novembre de 2017.

El jutge considera que ara hi ha un nou escenari. D'una banda, amb posterioritat a l'emissió de les ordres, assenyala Llarena, “els investigats semblen haver mostrat la seva intenció de tornar a Espanya, amb la finalitat de prendre possessió i exercir uns càrrecs electes per als comicis dels quals s'han presentat recentment”. D'altra, recorda que, una vegada acumulada la causa, els fets investigats susciten l'eventual comissió d'un delicte de naturalesa plurisubjectiva: “Amb posterioritat al fet que s'emetessin les ordres de detenció que contemplem, s'ha definit que els fets poguessin haver-se perpetrat mitjançant el concert de tots els investigats i amb una unitat jurídica inseparable, això és, que la depuració de les diferents responsabilitats penals hagi de ser portada de manera unificada, doncs d'una altra manera podria trencar-se la continència de la causa i conduir el procés a respostes contradictòries i divergents per als diferents partícips”.

Segons el magistrat, l'actual manteniment de les ordres de detenció no facilitaria l'adequat desenvolupament del procés “doncs en ser possible que l'Estat requerit (en aplicació dels articles 3 a 5 de la Decisió Marc) denegui parcialment l'execució de les ordres de detenció, es possibilita una restricció del títol d'imputació pels quals es troben fugits, la qual cosa dificultaria la resposta homogènia que va justificar l'acumulació de les actuacions i introduiria pertorbacions de defensa per als investigats que sí estan a la disposició d'aquest òrgan instructor, els qui podrien ser investigats i jutjats per tots els delictes que l'instructor contempla, col·locant-se així en 'pitjor dret' que els qui es troben fugits”.

53 Comentaris

Publicitat
#37 Rodejet, Barcelona, 06/12/2017 - 12:18

Tornar a "Espanya" ?. L'amic Rius en el titular el que ens vol dir perquè ho sapigueu és que si torna a Catalunya el portaran a Espanya a la presó. Al final Espanya s'associarà a una presó, ha ha ha ha.

#36 Alejandro, Barcelona, 05/12/2017 - 20:35

No tiene huevos para venir y hacerle frente a las consecuencias de sus actos golpistas.

#36.1 Jordi BR, L'H, 06/12/2017 - 00:33

En resumen, Rajoy ha ordenado al juez que la retire para que la inJusticia española deje de estar en el escaparate europeo exhibiendo sus miserias: Urdangarín en Suiza, M.Rajoy de presidente tapado por el cachondo líder naranja , los de Blanquerna en libertad y....presos políticos. Evidentemente el president no tiene seguridad jurídica

#35 Flanders mon amour, Lovaina d'Amunt, 05/12/2017 - 20:22

Aixó del flamenc enganxa molt. Ara tenim allà dalt el president Van Puigdemont i quatre Vans més. Estàn una mica acollonits, Van pero no Venen, no fos que els fotèssin a la garjola els descendents del Duc d'Alba.

#33 Casper, Bcn, 05/12/2017 - 18:31

Jugada brutal por parte del Juez, convenientemente apoyado por Rajoy, retira la orden y como ya está amortizado el asunto Puigdemont que se quede allí y si regresa se le imputa Rebelión, con lo cual ya en la vida se le verá el pelo o hasta que prescriba el delito que se le imputa. Por otra parte el proceso queda tocado ...

#33.1 Casper, Bcn, 05/12/2017 - 18:33

y los caraduras desde Cuevillas al abogado Belga que le han soplado más de 500 mil euros por la cara se quedan sin causa. Porque esa es otra, una causa de extradición es un incidente de lo más sencillo y se invocan principios y garantías constitucionales por todos sabidas que ni por asomo puede suponer un facturan de esa índole.

#33.3 Casper, Bcn, 06/12/2017 - 00:32

jajajaja Oriol, es pura invención para fastidiar... no te preocupes no me he contaminado. Un saludo.

#31 Joan, de Manresa, Manresa, 05/12/2017 - 17:49

Els jutges es comencen a acollonir i comencen a retirar causes. Saben que le democràcia a Espanya no es pot comparar amb la d'Europa. I també preveuen un resultat electoral a favor de la República. Pero falta deixar sortir de la presó als que encara hi són.

#31.1 Casper, Bcn, 05/12/2017 - 18:36

jajajaj que ridículo y cursi (normal en la Tribu) con tus opiniones. La retirada de la orden ha sido una jugada magistral, jaque y mate. Fuera problemas entre gobiernos, se le deja en el limbo y si entra en España cariñosamente se le invitará a declarar y se le podrá imputar el delito de REBELIÓN. ¿Te crees que pondrá los pies por Manresa?.