Publicitat
Política · 26 d'Agost de 2008. 11:56h.

"El nacionalisme espanyol és el més radical i excloent"

El lingüista madrileny Moreno Cabrera acusa Espanya de "tenir segrestat el Parlament català"

"El nacionalisme espanyol és el més radical i excloent"

Juan Carlos Moreno Cabrera

El catedràtic de lingüística madrileny, Juan Carlos Moreno Cabrera, ha denunciat, en una entrevista a El Periódico, que els signants del manifest pel castellà "no s'adonen que estan de part d'una ideologia ferotgement nacionalista. El gran problema d'aquesta ideologia nacionalista és que no és concebuda com a nacionalista. Se la concep com a ideologia cívica. No té valors ètnics, ni identitaris i, per això, s'associa l'espanyol amb 'llibertat' i 'democràcia', cosa que desposseeix automàticament les altres llengües d'aquests valors. La manipulació és terrible, però el pitjor de tot és que la gent no és conscient d'aquesta manipulació. El nacionalisme espanyol és el més radical i excloent".

Moreno Cabrera admet haver tingut prejudicis contra el català. "En vaig tenir, però un coneixement més gran de la realitat lingüística em va ajudar a eliminar-los. Em dol que els meus col.legues, que saben el mateix que jo, no lluitin en aquesta direcció. La ciència no és una disciplina immune a les relacions de poder", explica.

D'altre banda, el lingüista considera que "Espanya és un Estat multinacional i és evident que hi ha un dret d'autodeterminació que és absolutament necessari respectar. La situació millorarà quan els pobles basc, català i gallec decideixin com volen ser. El que no és acceptable és que el Parlament català estigui segrestat per l'espanyol. Cada vegada que pren una decisió, el Parlament espanyol s'inventa articles d'inconstitucionalitat".

En aquest sentit, Moreno Cabrera remarca que "només vull defensar la meva llengua [el castellà], que no se l'associï a cap imposició ni cap tipus d'imperialisme". Finalment, retreu als catalans que "no hagin sigut més intransigents en l'ús del català. Haurien de parlar-lo a Madrid. Al Congrés. En les entrevistes".

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Victor, Figueres, 27/08/2008 - 22:46

Son paraules amb molt de seny. Si dins del territori espanyol es tractesin totes les llengues per igual, nomes amb aixo la percepcio de la ciutadania d´arreu canviaria cap a un apropament de germano, d´iguals... pero no es aixi i no crec que ho sigui mai

#6 EDURITO, León, 26/08/2008 - 18:48

Me alegro Sr. Moreno Cabrera por tus opiniones. Eres una buena persona que se afana por aprender más y conocer más a las personas , su habla, sus instituciones, sus pueblos, etc. Si otros "intelectuales" quisieran aprender la convivencia sería posible.

#5 moga, Les Franqueses, 26/08/2008 - 14:32

Kike. Molt maco el relat constitucional... Llàstima que el plurilinguisme i la multiculturalitat s'en vagin a pastar fang al crit de "A por ellos"

#4 Kike, Manresa, 26/08/2008 - 12:28

La constitucion reconoce la diversidad territorial d España, su riqueza lingüistica y concede gran autogobierno a unos territorios q, siendo igulamente plurales y diversos, lo niegan y quieren cambierlo x ley e imposicio, Quien s más radical y excluyente?

#3 Joan, Barcelona, 26/08/2008 - 12:23

Ara sortirà un "prestigioso psiquiatra español" dient que aquest senyor fa anys va patir transtors neurodepressius aguts, i s´haurà acabat el problema: qualsevol defensor de la causa catalana és un terrorista, un boig o un radical.